fbpx

De ce mai învățăm franceză astăzi?

de Alis Marincia, profesoară de limba franceză, Little London International Academy

“Miss, miss! La ce ne ajută franceza? Pentru ce să o învățăm?“ – mă întreabă deunăzi elevii mei mari, de liceu.

Și le-am primit întrebarea cu bucurie, căci dacă pe cei mai mititei încă îi roade curiozitatea să mai afle câte ceva nou despre fiecare lucru care îi înconjoară, elevii de liceu, și mai cu seamă cei în ani terminali care și-au ales drumul, par că nu mai găsesc motivația necesară să graseieze și să studieze gramatica uneori complexă a limbii lui Molière.

Spun gramatică pentru că în materie de vocabular limba franceză nu pune piedici notabile, mai cu seamă că născându-se din aceeași limbă mamă ca limba română, ne este destul de facil să găsim similitudini între cuvintele celor două limbi. Aceste similitudini se datorează și neologismelor limbii române care, provenite în mare parte din limba franceză, facilitează însușirea vocabularului cel puțin din punct de vedere oral.

Așadar, chiar dacă nașterea limbilor romanice ne conduce către aceeași limbă mamă, limba latină, pare că în contemporaneitate rădăcinile încep să își piardă din sens. Și totuși, franceza rămâne una dintre cele mai răspândite limbi din lume, fiind vorbită de peste 150 de milioane de nativi, la care îi adăugăm pe cei ce o vorbesc că limba secundară și pe cei ce o învață ca limbă străină, fiind predată la scară largă în majoritatea școlilor lumii.

Și totuși, de ce o învățăm ?

 

Dragilor,

O învățăm pentru a crește, pentru a ne dezvolta și pentru a putea ajunge mai aproape de literatura și filosofia franceză, atât de bogate în sensuri și semnificații.

 

O învățăm pentru că ne putem încununa studiul cu o bursă la una dintre universitățile din Franța, foarte apreciate la nivel internațional, care cu siguranță ne va deschide perspective noi în viitoarea carieră. Și pentru că am ajuns până aici, putem notă prezența în număr din ce în ce mai mare a companiilor franțuzești care își deschid filiale în România și unde, de la recrutori la ingineri, toată lumea trebuie să cunoască limba franceză măcar la nivel conversațional.

Și nu în cele din urmă, o învățăm pentru muzicalitatea ei, pentru că indiferent de timpuri rămâne limba dragostei, iar Parisul una dintre primele destinații de weekend preferate.

Dar voi ?

Voi de ce o învățați?

-Eu am o mătușa care locuiește în sudul Franței și mergem des în vacanță acolo.

– Donc, miss, je suis juste revenu d’une vacance en France, à Paris… am zis bine? Mergem des. Le place părinților.

– Eu mă simt mai deștept dacă mai știu și altă limba în afară de engleză. Mai cult, așa.

– Eu sunt curioasă, miss. E primul meu an la clasa dvs.

– Miss, să fiu sincer? E o fată de pe insta, și știți, e franțuzoaică, cred.. Sau oricum, vorbește franceză..

Deci dacă nu pentru cele enumerate de mine mai sus, măcar pentru mătușa care locuiește în cel mai azuriu sud european, pentru cumpărăturile cu părinții din capitala dragostei, pentru a ne simți olecuță mai culți, măcar pentru asta să învățăm limba franceză.

 

1 comment

  1. Marga spune:

    Dragilor,
    O învățăm pentru a crește, pentru a ne dezvolta și pentru a putea ajunge mai aproape de literatura și filosofia franceză, atât de bogate în sensuri și semnificații.” Excelent spus.
    Aș adăuga și… pentru că e cea mai frumoasă, muzicală limbă, pe care am descoperit-o încă de la 12 ani, și de care m-am îndrăgostit iremediabil. Iar francezii… sunt un popor nemaipomenit, cu un cult al prieteniei rar întâlnit!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.