fbpx

De ce greva profesorilor este și un test pentru societatea civilă? 10 motive

foto: Facebook / Andrei Avram

greva profesorilor

de Andrei Avram, profesor de istorie

  1. Pentru că profesorii își solicită drepturile în calitate de cetățeni. Înainte de a fi profesori, sunt cetățeni. Iar modalitatea în care guvernanții s-au raportat la revendicările profesorilor este relevantă pentru raportarea acestora la cetățenii acestui stat. O atitudine specifică mai degrabă bazarului, nici măcar pieței, atât de des invocată.
  2. Pentru că educația nu este doar despre profesori, ci mai ales despre elevi. Iar o parte importantă a ecuației educaționale e formată (și) din părinți. Astfel, îmbunătățirea sistemului educațional vizează societatea în ansamblul său.
  3. Pentru că ni s-a repetat obsesiv faptul că la baza noilor legi ale educației se află parteneriatul dintre autorităţi, profesori, elevi și părinți. Iar această poleială propagandistică a fost sfâșiată de fondul constituit pe baza principiului divide et impera. 
  4. Pentru că reacția societății civile a mai fost pusă la încercare prin adoptarea unor OUG-uri. Iar acum se încearcă, din nou, anihilarea vocilor critice prin modificări legislative adoptate chiar în timpul „jocului”.
  5. Pentru că, de obicei, profesorii sunt parte a establishment-ului, iar aceștia reprezintă una dintre principalele resurse ale creării anticorpilor care vizează imunizarea în fața teoriilor care urmăresc surparea regimurilor democratice. Iar radicalizarea a zeci de mii de dascăli poate afecta, pe termen lung, bunul mers al societății.
  6. Pentru că elita politică ar trebui ca, în situații de criză, să aibă capacitatea de a amâna interesele partinice și de a acorda prioritate soluționării revendicărilor pe care le consideră legitime.
  7. Pentru că educația ar trebuie să fie, într-adevăr, o prioritate națională, iar prioritățile nu pot fi realizate prin sfidarea unora dintre cei mai importanți actori ai „proiectului de țară”.
  8. Pentru că salariile sunt, într-adevăr, mici, iar statisticile spun că, în câțiva ani, vom rămâne fără profesori. 
  9. Pentru că celor cărora li se solicită cultivarea unei culturi a dialogului le este refuzată o negociere veridică.
  10. Pentru că, acordând o șansă sistemului educațional, acordăm o șansă societății pe care ne-o dorim de zeci de ani, dar pe care (încă) nu o avem.

greva profesorilor greva profesorilor 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.