fbpx

Daniel Funeriu: Nu e rolul şcolii să-ţi spună la ce-ţi servesc derivatele și integralele

Întrebat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24, ce le spune acelor elevi care întreabă la ce le vor folosi în viaţă unele dintre lucrurile care li se predau la şcoală, precum derivatele și integralele sau unele date istorice, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a răspuns că rolul şcolii nu este de a răspunde la această întrebare.

Potrivit News.ro, Funeriu a subliniat că ceea ce elevii învaţă le va defini cariera profesională şi, în final, viaţa pe care o vor avea.

„Să vă spun două răspunsuri foarte simple. Primul răspuns: Dacă tu nu înţelegi la ce-ţi serveşte, nu-i  nicio problemă, unul mai deştept ca tine va înţelege. Al doilea răspuns: nu e rolul şcolii să-ţi spună la ce-ţi servesc derivatele şi integralele. Ăsta nu e rolul şcolii, ăsta e rolul tău!
Rolul şcolii este să te înveţe lucrurile astea. Rolul şcolii este spună: măi copile, te învăţ teorema lui Pitagora, te învăţ derivate, te învăţ integrale. Tu, mai departe, dacă le foloseşti, vei fi un arhitect, vei fi un inginer, vei fi un medic. Dacă nu le foloseşti, vei avea un alt job mai puţin valorizat societal, cu un venit mai mic, vei avea o viaţă care nu va fi…nu vei putea să mergi în vacanţă pe iaht în Mediterană. Deci să încetăm această logică în care, de când te naşti, până mori, cineva trebuie să-ţi spună, să te orienteze în viaţă”, a afirmat Daniel Funeriu.

derivatele și integralele

9 comments

  1. Cristi spune:

    Bingo!
    „Dacă nu le foloseşti, vei avea un alt job mai puţin valorizat societal, cu un venit mai mic, vei avea o viaţă care nu va fi…nu vei putea să mergi în vacanţă pe iaht în Mediterană.”
    Este exact problema care trebuia atinsă.
    Tot ce vedem în jur ne asigură de contrariul aceste afirmații. Ba da, pot să nu învăț nimic, să fiu prost grămadă, și să ajug în conducerea politică a țării și să-mi petrec toate vacanțele pe iaht în Mediterană.
    Deci domnule politician, schimbă asta, acesta-i rolul tău, și atunci voi înțelege de ce trebuie să învăț.

  2. Anonim spune:

    Da, păi dacă habar nu are de psihologie și psihopedagogie, Normal că nu știe cum se naște motivația în orice om de pe planeta asta…

  3. Bucur Mihaela-Corina spune:

    Nu e rolul scolii sa iti spuna, pentru ca scoala habar nu are :)))!
    Urmez a patra facultate si nici in timpul acestor studii, nici in timpul masterului de 6 ani, nu am avut perceptia ca as fi avut niste baze inca din scoala generala sau liceu!

  4. Manuela spune:

    In acest caz, dl Funeriu greseste. E rolul scolii sa informeze la ce sunt bune anumite informatii: la ce se folosesc limitele si la ce se folosesc derivatele. Poate daca copii afla ca meseria de arhitect presupune derivate, nu o sa o vrea sa o mai practice.

    In plus, am observat ca de cele mai multe ori copii invata mult mai bine daca inteleg la ce e buna si unde pot folosi o informatie!

  5. Oprescu Virginia spune:

    Școala prezintă materii de studiu generale, pentru toți elevii. Orice lucru învățat da o perspectiva mai buna de înțelegere pentru toți elevii , nu numai pentru specializarea lor, ci pentru cultura lor generală.

  6. Croetisensus spune:

    Păi domnule politician și doctor în științe,fost ministru mi-am schimbat total părerea despre dumneavoastră! Sunteți într-o eroare mare,aici greșiți total, dacă îi explici unui elev unde și ce poți să faci cu derivatele cum te ajută geometria să realizezi un coș de fum la o sobă (lucruri mici) dar care îți dau satisfacție și te impulsionează să învețe și să dorești să știi mai mult.Daca la școală doar înveți pe de rost să știi mâine la teză ai pierdut.Dar,cum zicea cineva anterior deocamdată trebuie să învețe cadrele didactice (unele) nu generalizam și apoi să-i învețe pe elevi!!

  7. Marin stancu spune:

    In esență de ce pierdem vremea mergând la scoală atâtia ani ?
    Răspuns….pentru o cunoastere cât mai precisa a fenomenelor si lucrurilor ce se petrec în jurul nostru.
    Alt răspuns( aflat de la oamenii de stiintă din domeniul neurologiei): la varsta scolara creerul uman se dezvolta foarte mult…cum ? Prin realizarea de conexiuni sau poteci. Cu cât aceste poteci sunt mai multe si mai circulate (cu informatii) cu atât se dezvoltă creerul uman. De aceea trebuie sa invățăm de toate.

  8. Gigi Stan spune:

    Apropos, Funeriu ce job are? A inteles integramele?

  9. Catalin spune:

    Funeriu CAP patrat.
    A fost ministru si crede ca a facut ceva.
    Un fel de Abramburel.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.