
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, psihologul Daniel David, a declarat că nu ar susţine introducerea unui examen psihologic sau psihiatric pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al României.
Aflat în platoul emisiunii „În faţa ta” de la Digi24, acesta a explicat că soluţiile pentru alegeri mai corecte nu se află în astfel de evaluări medicale, ci în reducerea analfabetismului funcţional.
Întrebat despre posibilitatea introducerii unei astfel de evaluări pentru candidaţi, Daniel David a fost tranşant: „Nu”. Şeful Ministerului Educaţiei a explicat că evaluările psihologice şi psihiatrice oferă concluzii probabilistice, iar interpretarea acestora poate fi subiectivă, ceea ce ar putea duce la erori de diagnostic.
„S-ar putea să ţi se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege şi, de fapt, să fie o eroare de diagnostic şi nu mi se pare corect să-i afectezi dreptul constituţional de a candida”, a argumentat el.
Ministrul a insistat că adevărata soluţie nu este un filtru medical impus candidaţilor, ci o mai bună educaţie a electoratului.
„Altceva trebuie să facem: să ne educăm poporul şi tinerii, să nu mai punem zone de analfabetism funcţional âtât de uşor în societate, prin educaţie bună, ca oamenii să-şi dea seama”, a spus acesta.
Daniel David a subliniat că democraţia funcţionează pe principiul discernământului popular, iar alegătorii sunt cei care trebuie să observe eventualele nereguli la un candidat şi să acţioneze prin vot.
„Totdeauna aşa a funcţionat democraţia: oamenii au realizat ei, la un moment dat, că e ceva în neregulă cu acel candidat şi l-au sancţionat la vot. Asta este atitudinea mea”, a concluzionat ministrul Educaţiei şi Cercetării.
Daniel David: Am rămas fixaţi să dezbatem numărul de discipline şi de ore