Daniel David: Am rămas fixaţi să dezbatem numărul de discipline şi de ore

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în contextul dezbaterilor privind planurile-cadru pentru liceu, că discuțiile s-au concentrat excesiv pe numărul de discipline și ore, deși adevărata problemă este alta.

Ministrul Educației și Cercetării a subliniat că nu este logic ca toți elevii să aibă același număr de laboratoare de fizică, acestea fiind mai necesare la profilul real.

„Noi am rămas fixaţi să dezbatem numărul de discipline şi de ore. Repet, nu asta este miza. Miza este cum trebuie să fie arhitectura acestor planuri-cadru, ce punem în trunchiul comun, ce punem în curriculum de specialitate. De exemplu, multă lume uită în cazul planurilor-cadru, că de data asta planul-cadru este de la mate-info, la coregrafie şi dans. Adică dacă tu vrei să pui nu ştiu câte laboratoare de fizică la toţi, este anormal. De aceea pe fizică s-a mers pe un număr minimal de ore, iar prin curriculum de specialitate, care înseamnă ce e acum trunchiul comun, vii şi aduci mai multe ore de fizică în zona de real şi nu mai adaugi în plus la dans şi bune maniere, ca să spun aşa. Deci altfel spus, este o perspectivă care deschide posibilităţi de a regândi modele”, a declarat Daniel David, potrivit News.ro.

El consideră însă că discuţia nu are în vedere lucrurile importante legate de aceste planuri-cadru.

„Problema este că nu simt că discuţia merge pe aceste lucruri-cheie. Alt model, după care să gândim alte programe, mai aerisite, cu acel 20-25% focalizat pe altceva, nu ora şi lecţia, manuale mai moderne, metode de predare mai eficiente. Noi am rămas fixaţi cumva pe acest lucru şi nu putem trece de numărul de ore şi disciplina mea unde este. În condiţiile în care toţi titularii vor fi protejaţi şi apar norme în plus, să deschid sistemul pentru cei care doresc să vină”, a precizat ministrul Educaţiei. 

David a arătat că speră ca în doua parte a acestei dezbateri discuţia să se axeze pe lucrurile de esenţă. 

„Aş vrea, măcar în a doua parte a dezbaterilor, să începem să vorbim şi de lucrurile de esenţă, noul model, cum predăm Istoria naţională. Istoria naţională pentru clasa XII-a la real e ok să o avem acolo, când copiii nu mai sunt focalizaţi pe Istoria românilor? Ei vor să facă mate, info, bio, chimie. Nu-i bine dacă ne pasă de istoria naţională şi ne pasă, să o aducem în, nu ştiu, istoricii trebuie să spună, eu mă gândesc psihoeducaţional în clasa a X-a fiindcă în clasa a X-a copiii încă nu sunt focalizaţi pe Bacalaureat şi pe specialitate, o duci şi atunci va fi la toate cele trei filiere, şi la teoretic, şi la tehnologic, şi la vocaţional. O ţinem în clasa a XII-a, după aceea ne mirăm că ajungem la teorii pseudo-ştiinţifice. Nu e numai vorba de Istorie, şi de celelalte materii, Geografia naţională, geografia ţării. Geografia ţării, când eu mă pregătesc pentru Medicină, nu mai e atât de importantă. Păi atunci nu aduc în a X-a să fie importantă? Astfel de discuţii trebuie să avem”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David: Profesorii buni să propună o regândire a modului în care facem Matematică la liceu

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.