fbpx

Cum recunoașteți o școală Montessori

Maria Montessori s-a născut la 31 august 1870 la Chiaravalle, un mic orășel în Italia, într-o familie catolică: tatăl funcționar de stat – foarte autoritar – Maria nu a avut o relație ușoară cu el. Mama provenea dintr-o familie de cercetători și oameni de știință. Aceasta o va susține pe Maria pe tot parcursul său.
Mariei îi place matematica și la 15 ani se orientează către o școală de ingineri unde rămâne 1 an 2. Apoi se hotărăște să urmeze medicina. Tatăl se opune. Ministrul educație îi interzice, dar ea spune „știu că voi fi medic”. În final obține autorizația să se înscrie la facultatea de medicină și în 1896 este prima femeie cu diploma în medicină. Studiile au fost foarte dificile cu atât mai mult cu cât nu i se permitea să participe la disecții în prezența bărbaților, drept pentru care le făcea singură.
Se orientează spre psihiatrie – copii bolnavi mintal. Începe și lucrează cu ei – îi separă de adulți și își dă seama că își petrec toată ziua în camere goale. Se decide să găsească activități și materiale pentru acești copii.
Își obține licențele în : biologie, filozofie și psihologie. Se poziționează ca cercetător și savant și nu ca educatoare pe teren.

Prima școală deschisă de dr. Maria Montessori a fost în Roma, în 1907, și se numea Casa di Bambini. Metodele folosite de faimosul pedagog erau atât de inovatoare și vizionare încât noua școală a devenit faimoasă în întreaga Europa. Un alt lucru remarcabil a fost că Maria Montessori a inclus în școală copii din familii sărace, din cartierele defavorizate ale Romei.

În 1911, se deschidea prima școală Montessori din Statele Unite, în Tarrytown, o localitate din apropiere de New York. De data aceasta, școala a fost destinată familiilor din clasa de mijloc, care căutau alternative la educația tradițională.

Astăzi, doar în SUA există 4000 de școli cu denumirea Montessori. Dar trebuie să rețineți că Maria Montessori nu și-a înregistrat numele ca marcă comercială, astfel încât orice școală poate prelua această denumire. De aceea, este bine să fiți atenți dacă școala respectivă chiar practică metodele originale. 

Standardele Școlii Montessori (sursa: Asociația Montessori International/SUA)

  • Un singur învățător AMI în fiecare clasă
  • Un singur set de materiale didactice
  • Grupe de vârstă mixte
  • Dimensiuni de clasă substanțiale
  • Trei ore de activitate neîntreruptă

Mai multe despre Maria Montessori, aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.