fbpx

Istoria povestită copiilor

O mare bucurie este apariția acestei serii la Editura Nemira, Colecția Nemi. Am rugat-o pe extraordinara Simona Antonescu, „vinovată“ pentru „Istoria povestită copiilor“ să ne povestească și nouă cum s-a născut această serie splendidă, ilustrată minunat de Alexia Udriște. Iar Simona ne-a zis așa:

„Când fiul meu era mic, obișnuiam să-i amestec medicamentul într-o linguriță cu miere, ca să-l ia mai ușor. Știa că medicamentul este bun pentru sănătatea lui, dar i se părea cam amar. Rolul mierii era acela de a face momentul medicamentului o bucurie.

În seria de cărți apărută recent la Editura Nemira – Istoria povestită copiilor –, istoria în sine este medicamentul bun pentru sănătatea celor mici, iar poveștile fabuloase împletite printre firele istoriei sunt mierea care face ca totul să fie o bucurie pentru ei.

Fiecare carte este dedicată câte unei figuri istorice românești: Decebal, Menumorut, Vlad Țepeș, Regina Maria și mulți alții. La curțile lor, gemenii Ilinca și Călin – călători prin timp – au felurite aventuri în care cunosc viața copiilor din alte vremuri, află ce jocuri se jucau, ce tradiții se țineau, cum se îmbrăcau și ce mâncau, ba chiar descoperă că solomonarii aveau o școală sub pământ, iar Pasărea Măiastră putea citi inimile oamenilor.

Cărțile seriei conțin și alte surprize pentru cei mici: rețeta unui desert de acum câteva sute de ani, regulile jocului de oină, legende uitate și multe altele.

Decebal și un solomonar misterios

Prima carte a seriei Istoria povestită copiilor este o carte a întrebărilor: ce este, de fapt, Manuscrisul Gemenilor, cel în care sunt notate toate numele gemenilor familiei, din veac? Ce știu să facă cele trei peceți de mărgean? Unde ajungi atunci când intri în cufărul cel vechi din podul casei? Ce este acela un solomonar și de ce îi urmărește pe cei doi frați?

Pe urmele acestor mistere, Ilinca și Călin asistă la construirea Podului lui Apolodor din Damasc și, sub ochii lor, cele dintâi legiuni romane pășesc pe pod, către Dacia. Totul va fi bine însă, pentru că gemenii află de la cel mai mic curier al regelui Decebal o mare taină: dacii sunt nemuritori.

Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii

Aeticus Donares a fost un mare cărturar, un nobil dac născut în sec. al V-lea în Dobrogea de astăzi. Explorator, filosof, matematician, Aeticus a organizat la vremea aceea prima expediție navală în jurul lumii. Cea mai importantă lucrare a lui, Cosmografia, cuprindea cele mai avansate cunoștințe de geografie, astronomie, matematică și antropologie.

În căutarea numelor unei alte perechi de gemeni din familie, Ilinca și Călin ajung de data aceasta chiar în somptuoasa casă a nobilului Aeticus. Suntem în anul 470, în vechiul port al Histriei. Nu pot dezvălui mai mult, dar va fi vorba despre răpiri, caloieni, corăbii cu calele pline de taine, negustori bogaţi și același solomonar misterios.

Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană

Suntem în anul 914. Trei regate-surori, Ţara lui Gelu, Ţara lui Glad şi Ţara lui Menumorut, sunt înconjurate din toate părţile de duşmanii porniţi pe urmele aurului din minele voievozilor valahi.

În cea de-a treia călătorie prin trecutul propriei lor familii, gemenii Ilinca şi Călin ajută pe copiii-mineri de la Roşia Montană să scoată la suprafaţă minereul preţios. Aici aflăm primele veşti despre misterioasa Şcoală a Solomonarilor din Crângul Pământului, dar şi legenda morţii voievodului Gelu.

Nu toate lucrurile merg bine însă, pentru că se pare că nu există nicio pereche de gemeni în familie, în aceste timpuri, ba mai mult decât atât asistăm cu inima strânsă la răpirea celor doi fraţi de hoardele duşmane. Îi va salva un personaj despre care copiii vor citi mai târziu în cărţile de istorie.

Vă voi lăsa să descoperiţi singuri numele lui, în cea de-a treia carte a seriei Istoria povestită copiilor.“

 

Ana Barton

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.