fbpx

Cum era prezentat Paștele într-un Abecedar din anul 1942

Înainte ca regimul comunist să elimine din manualele școlare trimiterile la sărbătorile religioase, sărbătoarea Paștelui avea o lecție specială dedicată în Abecedarul destinat celor mai mici dintre elevi. În anul 1942, an complicat din istoria României aflată în plin război, școlarii puteau afla cum este întâmpinată sărbătoarea pascală în satele românești.

Textul din Abecedar nu făcea prea multe mențiuni despre detaliile bisericești ale momentului, ci vorbea, mai degrabă, despre bucuria pe care o aducea în întreaga comunitate.

Paștele Abecedar

Pagina respectivă din Abecedar a fost descoperită și făcută publică de mai mulți utilizatori de Facebook.

Educație Privată vă urează Paște Fericit!

CONTEXT ISTORIC

  • În anul 1942, România era în plin conflict armat mondial.  Pe 6 iunie, Statele Unite ale Americii aveau să declare război țării noastre.
  • La scurt timp după 1945, educația religioasă a intrat sub controlul autorităților comuniste. De asemenea, ea a fost eliminată ca materie de studiu, ca referință bibliografică sau ca sursă de documentare în școlile din întreaga țară. Un departament de culte religioase, un organism guvernamental care se ocupa de chestiunile religioase, exista din perioada pre-comunistă, el continuând să existe, dar a fost transformat într-o agenție de stat care se ocupa de un control strict asupra afacerilor religioase din țară.