fbpx

Cum a răspuns Ministerul Sănătății la adresa FEPAL despre siguranța sanitară în școli

FEPAL a publicat răspunsul primit de la Ministerul Sănătății cu privire la adresa despre măsurile speciale de siguranță sanitară în școli, necesare în această perioadă:

 

Cum comentează FEPAL răspunsul primit de la MS:

Deși ordinul comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății a fost modificat între timp, vă transmitem răspunsul oficial al Ministerului Sănătății la adresa federației prin care solicitam o atenție suplimentară din partea acestei insituții cu privire la modul de funcționare al școlilor și necesitatea implementării unor măsuri concrete de protecție a elevilor.
Ce ni se răspunde?
1. Ministerul Educației este entitatea inițiatoare a modificării ordinului comun, cel ce a decis că școlile puteau funcționa exclusiv în functie de rata de vaccinare a profesorilor, inclusiv hotărârea CNSU menționează că a fost emisă având la bază propunerea MEN. Deci, școlile au funcționat în valul 4 și la debutul valului 5 pe baza unei politici de sănătate publică care nu a avut la bază părerea specialiștilor din domeniul medical, ci din domeniul educației. Așa se explică și faptul că școala a început pe 3 ianuarie cu prezență fizică, deși recomandările și modelele altor state ne indicau necesitatea unor măsuri suplimentare de izolare a focarelor din familie după perioada dedicată sărbătorilor de iarnă. Rezultatul a fost creșterea imediată a numărului de cazuri în rândul copiilor și cadrelor didactice.
2. Ministerul Sănătății își asumă doar măsuri formale pe care le consideră “piloni esențiali”:
– asigurarea distanțării fizice – problema supraaglomerării din școli era menționată în adresa noastră, dar sunt în continuare complet ignorate clasele cu peste 30 de elevi și școlile cu 1000-2000 de elevi din mediul urban. Deci, o măsură bifată pe hârtie;
– testarea elevilor simptomatici, nici măcar testarea elevilor în general;
– mască, igiena mâinilor, etc
Se face referire și la vaccinare, campanie de vaccinare eșuată ca și măsurile de protecție în școli.
3. Organizarea învățământului de masă are la bază dreptul la învățatură, iar normele privind desfășurarea procesului educațional sunt stabilite de Ministerul Educației care trebuie să asigure dreptul contituțional la educație. Cât despre dreptul la sănătate nu este în sarcina sa și trebuie să ne bazăm pe măsurile formale menționate mai sus, singurele asumate de Ministerul Sănătății.
4. Se menționează că “pandemia de Covid-19 încă afectează sănătatea populației, situația epidemiologică actuală nefiind nicidecum una stabilă”, că se dorește asigurarea drepturilor constituționale la educație și sănătate în timp ce Guvernul vrea “să demonstreze” dorința de a se merge la școală “clasic, cu prezență fizică”. Chiar este menționat citat din Constituție “statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea (…) sănătății publice”. Aceste afirmații se anulează unele pe altele. Este evident că dreptul constituțional la sănătate este încâlcat de dorința de a se face școală ca în 2019, nici măcar de dreptul la educație pentru că educația în sine, chiar și cu prezență fizică, lasă mult de dorit în România.
La ora actuală criteriul legat de rata vaccinării personalului angajat în unitățile de învățământ a fost înlocuit cu gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid. Ca măsuri suplimentare de “protecție” a elevilor, în ciuda apelurilor noastre, s-a decis că elevii sunt obligați să se prezinte fizic până când trei colegi sunt confirmați pozitivi, cu toate că în vechiul ordin comun la primul caz se trecea clasa în online pentru a limita cazurile.
Deși ne aflăm “într-un context epidemiologic fără precedent”, cum chiar Ministerul Sănătății precizează, deși numărul minorilor spitalizați întegistrează cea mai mare creștere de la debutul pandemiei, toți elevii trebuie să meargă fizic la școală, dat fiind dorința Guvernului.
Azi, 26 ianuarie 2022: gradul de pozitivare este de 31,44%, incidența națională este 8,81 la mie, un singur județ în scenariul verde – Mehedinti.
Răspunsul integral al Ministerului Sănătății poate fi accesat și aici: https://bit.ly/33KV0KM

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.