fbpx

CSM: Actul sexual dintre un adult și un minor sub 14 ani să fie încadrat automat ca viol

CSM propune vârsta de 14 ani ca prag pentru încadrarea infracțiunilor sexuale cu victime copii, anunță jurnaliștii publicației Dela0. Sub această vârstă, actul sexual dintre un adult și un minor ar fi încadrat automat ca viol, precizează publicația.

După ce o investigație Dela0.ro a determinat sistemul judiciar să întreprindă un control național al cauzelor de infracțiuni sexuale cu victime copii instrumentate de parchete și instanțe în ultimii șase ani, Consiliul Superior al Magistraturii închide astăzi procedura de evaluare cu o serie de propuneri de modificare a codului penal în materie de încadrare a actelor sexuale ilegale soldate cu părți vătămate minore. Elementul fundamental al acestor propuneri e legat de instituirea unui prag standard de vârstă a victimei – 14 ani -, sub care faptele agresorului adult să fie încadrate automat ca viol.

Pe fondul investigației Dela0 , plenul CSM ajungea câteva luni de zile mai târziu să dispună efectuarea unui control tematic național cu privire la felul în care sunt investigate și soluționate judiciar astfel de dosare extrem de sensibile. Inspecția Judiciară a avut nevoie de aproape un an de zile pentru a realiza acest control – iar în martie 2021 un raport final de peste 320 de pagini era disponibil.

Raportul integral al Inspecției Judiciare poate fi citit AICI.

Croite după model francez (recent, legislativul din Hexagon a adoptat o legislație specifică, care instituie – la încadrarea infracțiunilor sexuale – un prag de vârstă sub care faptele sunt considerate din start viol), aceste propuneri încearcă practic să introducă un criteriu standard de diferențiere între cazurile în care victimele minore au consimțit sau nu să întrețină relații sexuale cu agresorii lor.

În momentul de față, așa cum arată de-a lungul celor peste 320 de pagini și raportul Inspecției Judiciare, criteriile după care se stabilește existența sau absența consimțământului sunt extrem de diferite de la un parchet la altul și de la o instanță la alta.

Citește articolul integral, pe Dela0.ro.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stop-sexual-harassment-violence-against-women-rape-sexual-abuse-concept-concept-stopping-violence-against-woman-image154147997

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *