fbpx

Cristian Presură: Valul conspiraționiștilor va veni. Intensitatea ne va lua prin surprindere

foto: Facebook / Cristian Presură

Omul de știință Cristian Presură avertizează că ne vom confrunta cu un val al conspiraționiștilor, care subminează țesătura societății bazată pe știință, iar pe termen scurt nu se mai poate face nimic.

Pe termen lung, afirmă Presură, singura soluție reală este o ripostă la timp a sistemului educațional, a cărui principală preocupare ar trebui să fie întărirea gândirii critice, însă nu se așteapă la nimic bun de la Ministerul Educatiei, despre care spune că este orb.

Mesajul integral publicat de omul de știință pe Facebook:

Sub ochii noștri, se întâmplă un fenomen năucitor: susțînătorii diverselor teorii ale conspirației (anti-5G, antivaccin, pământ plat, negarea încălzirii globale etc.) își dau mâna și reușesc să creeze poduri între ceea ce până acum erau insule, transformându-le într-un adevărat continent ce subminează țesătura societățîi bazată pe știință și atacând-o în punctul cel mai vulnerabil: gândirea critică. „Valul” va veni, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere.

Că și voi, i-am ignorat până acum. Dacă înțeleg bazele mișcării antivaccin (frica de interferență cu propria noastră natură biologică), am acordat puțînă atenție negării aselenizării sau teoriei pământului plat. Ce observ acum este că cei care susțîn pământul plat spun și că Pământul are 6000 de ani, făcând apel la Biblie pentru a atrage aderenți, iar unii din ei sunt și anti-5G, pentru că, desigur, satelițîi 5G ai lui Elon Musk n-au cum să existe în pământul plat. Cei care sunt anti-5G sunt în mare parte și antivaccinisti, cum se vede pe pagina lor de Facebook. Și uite așa, lanțul continuă.

Ceea ce îi unește pe toți este cupola MARII CONSPIRAȚII MONDIALE, care ascunde adevărul (adică noi suntem conspirația). Odată ce își atinge limitele explicative, fiecare dintre teoriile amintite face apel la „marea conspirație mondială”, acolo unde sunt aruncați la grămadă guvernele așa-zis mondiale și bogațîi lumii, dar și miile de medici și ingineri (plătiți de primii, desigur). De ce nu avem nicio fotografie a pământului plat sau una dincolo de marginile pământului? Pentru că oricine ar încerca asta, ar fi arestat de armata americană. Ce am primit noi de la NASA sunt fake-uri! Față de capacitatea extraordinară a „științei oficiale” de a explică așa de mult, ei trebuie să facă apel la „marea conspirație mondială” a oamenilor de știință atunci când depășesc cercul lor restrâns de explicații.

De aceea, atunci când se întâlnesc doi susțînători ai pseudo-științei, chiar dacă sunt din „insule” diferite, se regăsesc în această credință a „marii conspirațîi mondiale”, uniți că într-o lupta de clasă. Văd prin rețelele sociale mișcări subterane de o amplitudine nebănuită, cu o oferta atât de diversă de teorii a conspirației, că cineva care are un dubiu oricât de mic abia îi poate rezista (una, mai nouă, spune că o mie de ani recenți din istorie nu au existat și au fost contrafăcuți). De aceea, cred că vom avea parte în anii ce vin de o explozie suprinzătoare a acestor mișcări, cel puțîn tot atât de suprinzătoare pe cât a fost apariția mișcării lui George Simion (în cercurile căruia înfloresc o parte din aceste conspirații).

Pe termen lung, singură soluție reală este o riposta la timp a sistemului educațional, a cărui principală preocupare ar trebui să fie întărirea gândirii critice: să înveți să îți explici cu propria minte, să construiești o harta mentală a lumii din jur, fără a lasă deoparte ceea ce nu îți convine, să găsești esență fiecărui lucru și să îl așezi la locul potrivit pe harta ta internă, pentru a îl găși mai apoi ușor și a reconstrui singur explicațiile, etc . Nu mă aștept însă la nimic bun de la Ministerul Educației, ocupat cu o lege venită să satisfacă interesele unor grupuri din jurul ministerului, fără o analiză și un set de măsuri pentru a schimba esența modului în care trebuie făcută educația în nouă era ce se schimbă rapid. Toți părinții vedem acest efect, Ministerul este orb. Și atunci?

Mă tem că, pe termen scurt, nu se mai poate face nimic. Valul va veni. Vom suferi cu toții, inclusiv cei care aleg diverse teorii conspiraționiste, așa cum sunt cei care neagă încălzirea globală. Asta nu mă oprește să pornesc niște proiecte personale de lămurire a publicului larg, pentru a-i convinge pe cei care încă au dubii (că e că la alegeri, nu le poți schimba mintea celor convinși deja). Veți vedea mai multe materiale în această direcție de la mine. Cei care vor să mă ajute, mă pot contacta în privat. Sunt multe feluri în care o pot face, fiecare cum poate, orice ajutor este bine-venit.

4 comments

  1. sanda spune:

    Om de știință sau profesor de liceu ? Să păstrăm proporțiile ! Poate îl aflăm si pe Dumnezeu în relația cu stiinta ! Să luăm exemplu de la fizicienii creaționiști vechi și moderni ! Nu mai fiți așa de îngrijorat. . Iisus veghează!

  2. Cristian spune:

    Vreau sa ma implic. De unde putem incepe?
    Multumesc.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.