fbpx

Copilul în vacanță, părinții la serviciu

Vacanțele copiilor nu coincid cu vacanțele părinților decât într-o foarte mică parte: câteva săptămâni din vacanța de vară și câteva zile din cea de iarnă.

Și ce face copilul când e în vacanță? Copilul care nu are nici bunic/bunică, nici mătușă, nici frați mai mari? Cândva, nu chiar cu așa de mult timp în urmă, părinții luau cu ei la serviciu copiii mai mici și îi lăsau acasă „cu cheia de gât“ pe cei mai mari. Aceștia din urmă erau obișnuiți, așa plecau la școală, așa stăteau la școală, așa veneau acasă, așa ieșeau la joacă. Există generația „cu cheia de gât“, asta fiindcă,  descriu pentru cei mai tineri, cheia casei era pusă pe o sfoară și atârnată la gâtul copilului, sub cămașă sau sub tricou, să n-o vadă vreun răufăcător. Deși toată lumea știa că majoritatea copiilor au chei la gât, și răufăcătorii, și binefăcătorii.

Și acum părinții își iau copiii cu ei la serviciu când aceștia sunt în vacanțe, iar ei, părinții, nu au concediu, și acum mai sunt copii cu cheia de gât, dar copii mult mai mari decât cei de acum 20-30 de ani care o purtau. Copiii care nu se pot descurca singuri sunt problema pentru că nu poți lăsa un copil mic singur în casă, unde există prize, flacără la aragaz, aparate electrocasnice și alte „tentații“ pentru un copil mic, care pot deveni extrem de periculoase dacă micuțul nu e supravegheat. Apoi, copilul mic poate, deși i s-a spus să nu facă asta, curiozitatea îi învinge adesea pe copii, să deschidă ușa unui necunoscut, poate ieși din casă, atras fiind de joaca prietenilor din fața blocului, se poate gândi că mama și tata sunt la serviciu și n-au de unde ști că el a ieșit. Afară, de asemenea îl poate atrage ceva interesant sau cineva cu o propunere de nerefuzat și poate ajunge departe de casă, se pooate pune în extrem de grave situații.

Sunt o mulțime de riscuri, de pericole pentru copiii mici, nesupravegheați, rămași singuri acasă. Foarte des vedem la știri accidente, uneori cu urmări grave, alteori accidente fatale, în care sunt implicați copii rămași singuri acasă sau lăsați singuri pe stradă, când părinții sunt la serviciu. Cum rezolvă această foarte serioasă problemă părinții care nu au niciun ajutor din familie sau din afara familiei în creșterea copilului?