fbpx

Copiii ucraineni refugiați la Iași luptă cu traumele prin teatru, șah și canto

foto: ziaruldeiasi.ro

O asociație din Iași continuă să aibă grijă de copiii ucraineni, la mai bine de un de când și-au părăsit casele din cauza războiului și s-au refugiat în România.

Dincolo de jocuri și educație, aceștia sunt încurajați să se exprime mai bine, să își depășească fricile și să joace în piese de teatru sau să concureze în competiții de șah.

„Ne-am gândit și la această latură culturală, a exprimării lor. Și ideea a fost a lor și a părinților. I-am întrebat: «ce altceva mai putem face?» și așa am ajuns să dezvoltăm acest centru”, a explicat Lucian Grigorescu, coordonator al Centrului Social pentru Familiile din Ucraina și președintele al Asociației Împreună pentru Miroslava, pentru Ziarul de Iași.

Centrul se află în blocurile nou-construite de pe strada care trece prin spatele facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Spațiul luat în chirie, pe un proiect, până în luna iulie a acestui an, și-a deschis porțile de Ziua Națională a României.

Sunt atât copii care aveau nevoie să facă și altceva în afară de jocuri și de școală, cât și alții care s-au pregătit la nivel profesionist să joace șah în Ucraina. Jocurile de societate și cele două console PlayStation 5 instalate în cameră stau abandonate: momentan se joacă șah, potrivit sursei citate.

La teatru s-a făcut o săptămână de pauză – profesoara și-a luat concediu zece zile pentru a merge în Ucraina, în zona Odessei, să vadă dacă toate lucrurile sunt în regulă la casa pe care au lăsat-o în urmă. La centrul coordonat de asociația ieșeană sunt în total 7 angajați, dar doar doi sunt români: restul sunt toți ucraineni care le predau copiilor, coordonează diferite activități sau sunt traducători. Fiindcă la centru, pe lângă jocuri și joacă, se face și pictură, șah, dar și yoga.

Citește articolul integral pe site-ul Ziarul de Iași.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.