fbpx

Copiii României. Cifrele care ne spun că le datorăm mai mult decât un ”La Mulți Ani”

Ziua de 1 Iunie este cea în care ne sărbătorim copiii. Le urăm La Mulți ani, le oferim jucării, dulciuri sau plimbări și joacă împreună. Dincolo de sărbătoare, cifrele ne arată că, în România, copiii au nevoi mereu urgente și tot mereu amânate, de mulți ani de zile. Iată câteva dintre statisticile care demonstrează, la nivel general, situația copiilor români:

  • Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii și al Avocatului Poporului. 
  • Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procente reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%.
  • Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populația între 0-19 ani. Astfel, în România, rata mortalității în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 copii și adolescenți, în timp ce media Uniunii Europene a fost de două ori mai mică, 31,60 la 100.000.
  • 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă de către părinții lor și 20% dintre părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului (Sursa: Salvați Copiii).
  •  În 2018, România a înregistrat un nivel al abandonului şcolar timpuriu, de 16,4% (Sursa; Eurostat).
  • Rata copiilor de vârstă școlară neînscriși la școală este de 6% la nivelul întregii populații, dar ajunge la 22% pentru copiii de etnie romă și la 29% pentru copiii cu dizabilități.
  •  Unul din doi părinți crede că pedeapsa corporală este pentru binele copilului. 
  •  Într-un sondaj la nivel național despre violența asupra copiilor, 61% dintre copii au spus că au fost disciplinați prin lovire sau pălmuire cel puțin o dată. 
  • 2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri în România, de la decretul anti-avort al lui Ceaușescu din 1966. Au fost doar 178.000 de nou-născuți, conform statisticilor oficiale.
  • Potrivit unui raport OECD lansat în 2019, în diaspora existau în anul respectiv 630.000 de copii români, cu vârsta sub 15 ani.
  • 2016 a fost anul în care pentru prima dată s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât pe teritoriul României.

Copiii merită, desigur, să le spunem, astăzi, ”La Mulți Ani”. Însă, dacă vrem să le arătăm cu adevărat că îi iubim, trebuie să facem mai mult decât acest lucru. Pentru fiecare dintre ei în parte și pentru societatea în care vor crește.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.