fbpx

CNCD cercetează posibila segregare a elevilor din Iași: ”Argumente de parcă s-a întâlnit hoțul cu primăvara”

Sursă foto: revista22.ro

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat la Digi24  că există o prezumție de discriminare și că va demara o procedură din oficiu în cazul Școlii Gimnaziale Ion Neculce din Iași.

Asociaţia Partida Romilor “Pro Europa”, Centrul Regional Iaşi, afirmă că elevii romi de la școala respectivă ar avea pauze diferite față de ceilalți elevi, pentru a nu interacționa cu aceștia, în timp ce la altă școală elevii romi au fost repartizați într-un corp separat de clădire.

„Am aflat din presă, noi încă nu am înregistrat această sesizare. Astăzi vom demara din oficiu o procedură. (…) Locurile pentru romi în clase vin ca să compenseze dezavantajele cu care se confruntă comunitatea romă de ani de zile. Nu poate să intre în competiții un copil care vine dintr-o zonă defavorizată cu unul care poate să meargă la meditații”, a declarat Csaba Asztalos, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„De ce avem clase în care 80% sau 100% sunt copii romi, când avem reguli și legi foarte clare de prevenire a segregării etnice sau sociale. De ce avem această practică în școli? Începând de la clasele pregătitoare intră copiii cu părinții cu posibilități, iar în celelalte clase copiii cu probleme sociale, monoparentale, în special în zona etnică. De ce nu impunem reguli ca la Timișoara, unde constituirea claselor se realizează în ordinea alfabetică.

Trebuie să vorbim cum s-a ajuns să avem 80% elevi de etnie romă. Nu pot să justific aceste lucruri că am pauze diferite, pentru că intru în zona unei prezumții de discriminare. Cum am mutat aceste clase. Aducem argumente de parcă s-a întâlnit hoțul cu primăvara. Cum se face că acolo unde am o serie de clase, tocmai toți copiii se nimeresc cu probleme sociale sau provenind dintr-o clasă sau școală”, adaugă Csaba Asztalos.