fbpx

Cîmpeanu, despre modul în care Covid afectează școlile: Va fi normalul următoarelor săptămâni, nu luni

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, afirmă că problemele generate de Covid în școli vor reprezenta normalul următoarelor săptămâni, însă vor fi depășite și nu se vor prelungi timp de mai multe luni.

“Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiști, acesta va fi normalul următoarelor săptămâni, nu luni. Sunt optimist cu privire la depășirea acestei crize sanitare”, a declarat ministrul, la Digi 24.

Referitor la cazurile de profesori care lipsesc de la ore pentru că sunt infectați sau se află în izolare, ministrul a spus: ”Este o mare problemă faptul că mulți profesori sunt infectați sau în izolare. Însă la nivelul țării erau 3376 clase cu activitatea fizica suspendată, adică puțin peste 2 % din numărul total de clase, și așteptăm raportările de mâine. Va fi mai mult pentru că suntem pe trend crescător. Că va fi 3 sau 4 % vom vedea, dar important este că restul de 96 sau 97 la sută vor funcționa normal,”

Potrivit ministrului, testele de salivă au confirmat în ultimele zile infectarea a 2.000 de copii: „Deci am putut să contribuim la abordarea precoce, ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Eu cred că 2.000 de copii sunt importanți. Acești 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectați prin teste salivă, ar fi mers în continuare în comunități, cea mai bună parte dintre ei. Ar fi generat o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte ușor 20.000 de alți colegi”.

„Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate și administrate. Raportare s-a făcut cu mai multă responsabilitate decât la început. Mai mult, doctorul Raed Arafat și IGSU ne-au sprijinit prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste.

Nu sunt exacte, asta știam. Dar testele pe care le avem acum deja în școli sunt suficiente pentru testarea a două luni de acum încolo. Ce facem? Avem teste pentru două luni și nu le mai folosim?”, a mai spus ministrul Educației.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.