fbpx

Cercetătorul Cristian Presură va scrie un nou manual de fizică pentru liceu

Cercetătorul Cristian Presură a anunțat că va fi autorul unui nou manual de fizică, destinat elevilor de liceu.

Presură este un fizician, inventator, autor și cercetător român. El este și autorul cărții ”Fizica povestită”, o lucrare extrem de populară, care abordează domeniul fizicii avansate și clasice, într-o manieră mai restrânsă.
Presură a făcut parte din echipa care a inventat senzorul optic din ceas ce măsoară pulsul.
Anunțul fizicianului:
Dragi prieteni, am acceptat un proiect de suflet: constructia unor noi MANUALE DE FIZICA de liceu (ultimele sunt din anul 2004). Oferta vine din partea editurii Corint, iar licitatia pentru primul manual (clasa a IX-a) are loc in primavara anului viitor (un timp foarte scurt). Sunt extrem de onorat, simt responsabilitatea ce imi sta pe umar si ma bucur ca un copil ca pot ajuta la un lucru atat de frumos.
Cred ca putini avem aceasta sansa sa ajutam cu adevarat sute de mii de elevi. Numai cifra asta ma face sa mi se „taie” picioarele. Lumea m-a acuzat de „politicianism” cand am spus ca orice functie publica este un serviciu pentru aproapele nostru, dar eu am spus-o crezand din tot sufletul ca e asa. Scrierea unui manual este o „functie publica” si ca atare am sa-i acord 90% din atentia si timpul meu liber. O voi face pentru copiii nostri, voi avea in fata mereu elevi pe care n-am avut sansa sa ii vad de la catedra, oriunde se afla ei, de la Bucuresti la ultimul sat.
Sunt un idealist, dar nu rupt de realitate. Traiesc in Olanda dar inteleg realitatea din Romania. Imi voi forma o echipa de profesori competenti alesi de mine. Voi intelege sistemul pentru a schimba acolo unde sunt disfunctionalitati (forma criptica a textului, de exemplu) dar si voi continua acolo unde s-au facut lucruri bune (manualele de fizica de generala de exemplu). Vom pleca de la realitatile din Romania (analfabetism functional ridicat, de exemplu) dar vom construi catre o Romanie frumoasa, in care toti elevii vor vedea manualul ca pe un ajutor, nu ca pe un obstacol.
Voi scrie des aici cand voi avea nevoie de ajutor la acest proiect, si va voi cere feedback. Iata acum prima intrebare catre voi. Mai jos sunt cate ganduri despre princiiple care trebuie sa ghideze manualul. Va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre ele, ce ati sterge sau adauga?
Cred ca manualul ar trebui scris in cea mai mare parte pentru elevii medii (de definit in realitatea de azi), care vor trebui sa inteleaga fenomenele din manual si ecuatiile, numai citind din el (fara ajutorul dominant al profesorului). Manualul foloseste „carligele” clasice din fizica: „curiozitatea” (un fenomen zilnic intalnit de el), „povestea” (o explicatie sumara in cuvinte”), „matematica” (aleasa sa se vada acel „aha, pot si eu”), „utilitatea/practica” (uite, daca stiu asta, imi va fi util maine), „deschizator de curiozitate” (dar daca e pe invers, cum ar fi daca?, stai sa caut pe net), „atragator” (ce fina se simte textura foii de gartie). Adugati voi altele.
Astept comentariile voastre. Sunt constient ca toate cele de mai sus suna ca „vise, copile”. Succesul cartii „Fizica povestita” imi da insa incredere ca se poate. Cred ca, impreuna cu profesorii romani din echipa, care stiu realitatile din tara, vom putea aduce o schimbare reala in manualul de liceu. Eu le voi da si eu o mana de ajutor cu tot ceea ce stiu si ce ma invatat pana acum. Este pentru copiii nostri.
P.S. Pana in primavara, voi mai lasa doar 10% din timpul meu liber pentru canalul de youtube si radio, iar tot restul tot va fi pus deoparte pentru acest nou proiect. Inclusiv aici, pe Facebook, voi scrie mai rar si nu voi mai citi sau raspunde la toate comentariile (decat cele specifice pentru manual), ca ia timp. Pentru ca au fost probleme in comentarii, am angajat cu zero dolari pe cineva care va face curatenie intre comentarii si va bloca, la discernamantul lui, pe oricine incalca regulile de bun simt si respect, fara sa ma intrebe pe mine.
manual de fizică manual de fizică manual de fizică manual de fizică

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.