fbpx

Ce efecte poate avea COVID-19 asupra creierului: Accident vascular cerebral, delir, anxietate, confuzie, oboseală

Sursă imagine: BBC

”Accident vascular cerebral, delir, anxietate, confuzie, oboseală – lista continuă. Dacă credeți că Covid-19 este doar o boală respiratorie, gândiți-vă din nou”, avertizează BBC, într-un reportaj realizat de corespondentul său medical, Fergus Walsh.

Pe măsură ce trece fiecare săptămână, devine din ce în ce mai clar că noul coronavirus poate declanșa o serie uriașă de probleme neurologice.
”Câteva persoane care m-au contactat după o formă relativ ușoară a bolii au vorbit despre impactul cognitiv persistent al bolii – probleme cu memoria, oboseala, capacitatea de a-și păstra concentrarea”, afirmă Walsh.
Unul dintre cazurile pe care acesta le prezintă este cel al lui Paul Mylrea, director de comunicare la Universitatea din Cambridge. Acesta a avut două atacuri cerebrale masive, ambele cauzate de infecția coronavirusului.
În vârstă de 64 de ani, Paul Mylea a făcut una dintre cele mai remarcabile recuperări văzute vreodată de medicii de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie (NHNN) din Londra.
Primul său accident vascular cerebral s-a întâmplat în timp ce era în terapie intensivă. Cheaguri de sânge potențial mortale au fost depistate și în plămânii și picioarele sale, astfel încât el a fost tratat cu anticoagulante puternice. Câteva zile mai târziu, a suferit un al doilea accident vascular cerebral, chiar mai mare, și a fost transferat imediat la NHNN.
Dr. Arvind Chandratheva, neurolog, tocmai ieșea din spital când a ajuns ambulanța.
„Paul avea o expresie goală pe față”, spune el. „Nu putea vedea decât pe o parte și nu mai putea să-și folosească telefonul sau să-și amintească de parola de acces.
În timpul carantinei, a existat o scădere a numărului de internări de urgență. Însă în decurs de două săptămâni, neurologii de la NHNN au tratat șase pacienți cu Covid care au avut accidente vasculare cerebrale majore. Acestea nu au fost legate de factorii de risc obișnuiți de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul. În fiecare caz, au observat niveluri foarte mari de coagulare a sângelui.
Unul dintre factorii de declanșare a accidentelor vasculare cerebrale a fost o reacție excesivă masivă a sistemului imunitar care provoacă inflamații în corp și creier.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.