fbpx

Ce am aflat despre gustarea copiilor, după ce m-am întâlnit cu 1000 de elevi – Chef Daniela Graura

de Chef Elena Daniela Graura, păstrătoare de rost gastronomic

În Săptămâna Verde, noul program de educație introdus în programa școlară, am avut șansa/prilejul de a mă întâlni cu aproape 1000 copii. Copiii au fost organizați în grupuri de 45 – 50 pentru o comunicare bună și haioasă. În urmă întâlnirii cu primul eșalon, am considerat necesar să mă întâlnesc și cu un grup de părinți care au răspuns invitației. Au participat 42 de persoane.

Temele abordate în cadrul acestor întâlniri au fost:

Reciclarea – Colectarea selectivă a deșeurilor – Utilizarea veselei și ambalajelor din materiale reciclate și biodegradabile – noi materiale utilizate pentru fabricarea veselei de unică folosință – trestie de zahăr, tărâțe.

Am mai vorbit despre diminuarea risipei alimentare – câteva idei pentru legumele și fructele urâte, cum ar fi transformarea acestora într-o băutură sănătoasă dătătoare de energie. 

 

Informații importante despre gustarea școlarului, noțiunea de gustare și conținutul gustării:

Diversificarea  – lărgirea limitelor de consum

Aportul caloric – valori ale nutrienților – 300 – 350 kcl

Metode și sugestii de alcătuire a Gustării Școlarului

  • Diversificarea  – lărgirea limitelor de consum
  • Aportul caloric – valori ale nutrienților – 300 – 350 kcl
  • Metode și sugestii de alcătuire a Gustării Școlarului

Cu copiii la cumpărături, în magazine și la piață:

În magazine, copiii să fie conduși spre rafturile cu alimente sănătoase. În acest tur e bine să vorbim cu ei și să le creștem preocuparea pentru selectarea alimentelor sănătoase. Atenția sporită spre citirea etichetei și explicațiile despre conținut sunt de asemenea, importante.

La piață, ideal este exercițiul de identificare a legumelor, fructelor, verdețurilor și plantelor aromatice. Este ocazia perfectă de a avea un dialog despre importanța consumului și beneficiile alimentelor, legumelor și fructelor sănătoase, dar și simpatia față de producător. În acest fel, vom stimula participarea activă a copiilor la curățarea, pregătirea și alcătuirea gustării.

Enumerarea și degustarea în timpul acțiunilor din bucătărie sau în jocuri interesante a ingredientelor și alimentelor „nebănuite” ce pot constitui gustarea pot transforma experiența într-una și mai bună.Alinan Digestie Ușoară conține un complex de 8 enzime digestive care acționează asupra unei mari varietăți de alimente, asigurând digestia acestora. Produsul este special conceput pentru bebeluși și copii mici, ținând cont de necesitățile fiziologice ale acestora, dar se poate administra și adulțilorConcluziile întâlnirii cu copiii și cu grupul de mame: 

→ O mare parte din copii nu dețin o cutiuță sau pahar pentru gustarea de dimineața
→ Gustarea este dominată de „eternul sandviș” cu pâine albă și conținut similar (unt, cașcaval, salam sau șuncă)
→ Dintre fructe, cele mai prezente sunt banana și măr
→ Foarte prezent este croissantul cu ciocolată
→ Foarte puțini copii și mame își puteau închipui cât de versatilă poate fi gustarea elevilor. Batonetele din legume (măr, morcov, castravete, fenicul, țelină rădăcina și tulpină) fructele uscate (prune, caise, smochine, curmale) și miezurile ( nucă, fistic, alune pădure, amestec semințe ) lipseau din lista ingredientelor ce puteau alcătui gustarea școlarului
→ Cuburi de fructe mai puțin fragile cu puțin suc de lămâie într-un pahar și 8-10 căței de nucă, 10-12 fistic. 2-3 cuburi de brânză emmental pot reprezenta o gustare perfectă
→ Am observat că nu conștientizau tabloul, un an școlar cu 175 de zile
→ Lipsa unui plan de cumpărături săptămânal, care poate aduce economie în buget dar și diversitate în parcursul meselor din fiecare zi a săptămânii.
pachețelul cu răvaș

Seria de articole ”Pachețelul cu răvaș” este susținută de ALINAN DIGESTIE UȘOARĂ  de la FITERMAN PHARMAN


Citește și 

https://www.educatieprivata.ro/chef-elena-daniela-graura-sfat-pentru-parinti-cand-vorbiti-despre-hrana-cu-copiii-folositi-cuvinte-incantatoare-2/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.