fbpx

BREAKING Cadrele didactice devin categorie-excepție de la înghețarea salariilor, la o zi după ce sindicatele au anunțat proteste

Ministerul Finanțelor a modificat proiectul care inițial îngheța salariile cadrelor didactice, astfel încât acestea să fie majorate, totuși, de la 1 ianuarie. Decizia, la o zi după ce profesorii au amenințat cu proteste, observă Biziday.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021″, prevede noul proiect modificat astăzi.

Acest lucru înseamnă o majorare de 8%, conform unui calcul realizat de Edupedu, care mai arată că potrivit legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Noul proiect este discutat în ședința de guvern care a început în această dimineață, puțin după ora 9.

FSLI, FSE Spiru Haret și Alma Mater, cele mai importante sindicate din Educație, au anunțat, ieri, că vor începe protestele și nu vor accepta înghețarea salariilor în anul 2022.

Mesajul celor trei sindicate:

❗️ Salariații din învățământ încep protestele❗️
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, „împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.
❌ Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale.
Reamintim, pe această cale guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.
‼️ Însă,Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.
✅ De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personaluluinedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 șiH.G. nr. 569/2017.
✅ Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale –coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.
‼️ În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!
Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!
Ne-am săturat să mai fim umiliți!
Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!
În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că,începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor.
Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.
didactice didactice didactice didactice didactice

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.