fbpx

Biblioteca Franceză din Mangalia, închisă de autorități. O asociație ia înapoi 10.000 de cărți donate

foto: editiadesud.ro

Municipiul Mangalia rămâne fără 10.000 de volume donate de o asociație, după ce Consiliul Local a hotărât să închidă Biblioteca Franceză inaugurată în 1992 și să mute cărțile la Biblioteca Municipală, care își desfășoară activitatea într-un spațiu insuficient, relatează Ediția de Sud.

Jean Pierre Marcoux, președintele Asociației „Les Amis de la Bibliothèque Française Arthur Rimbaud de Mangalia” – Roumanie precizează, într-o scrisoare deschisă adresată primarului și directorului Direcției de Cultură, că volumele donate în ultimii 30 de ani vor fi luate înapoi și trimise Armatei Franceze, care va crea o bibliotecă într-una din cele două baze NATO de la Constanța sau Cincu (județul Brașov).

Scrisoarea adresată autorităților locale, publicată de Ediția de Sud:

„Domnului Cristian Radu, Primarul municipiului Mangalia

Prin intermediul domnului Lucian Nichita, director al Direcției Cultură și Sport

Stimate Domnule Primar,

De mai bine de trei ani, nu ați răspuns la niciuna dintre solicitările noastre.

Mai mult decât atât, la 1 februarie 2023, ați facut să se voteze în Consiliul Municipal închiderea Bibliotecii Franceze Arthur Rimbaud din Mangalia, inaugurată la 17 mai 1992, și desființarea postului de bibliotecar francofon.

În consecință, Asociația noastră ia act de rezilierea de către dumneavoastră a convenției de parteneriat, din 1 august 1995, care leagă Primăria Municipiului Mangalia de Asociația noastră.

Convenția semnată de primarul Mangaliei de la acea vreme, domnul Nicolae Sideri, și de noi înșine, stipula că, în caz de reziliere a acordului, ambele părți își reiau donațiile și le utilizează în mod liber.

Este exact ceea ce ne obligați să facem astăzi.

Vă informăm că am donat deja materialele care nu au fost donate, ci puse numai la dispoziția bibliotecii franceze, Bibliotecii franceze Eugene Ionesco din Galați, care va recupera și Fondul Ardennais de carte, cărțile pentru copii și benzile desenate.

Cele 10.000 de cărți rămase vor fi donate Armatei Franceze, care va crea o bibliotecă franceză într-una din cele două baze NATO (Constanța sau Cincu) unde se afla pentru a apara teritoriul românesc și, mai larg, european.

O parte din carti vor fi distribuite si liceelor din Constanța.

Astfel, Biblioteca Franceză Arthur Rimbaud va continua să aibă o utilitate socială și culturală în România.

Întrucât aceste donații vă vor permite să recuperați rapid spațiile pentru a realiza transformările pe care le considerați necesare, sperăm că nu veți obstrucționa această soluție, din fericire pozitivă.

În asteptarea raspunsului dumneavoastra vă rugăm să primiti, Domnule Primar, cele mai bune urări.

Președintele:

Jean-Pierre Marcoux

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.