fbpx

ARACIP funcționează conform prevederilor legale, afirmă Ministerul Educației

Ministerul Educaţiei a precizat joi că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar funcţionează conform prevederilor legale.

Potrivit AGERPES, Ministerul Educaţiei afirmă că ARACIP funcţionează în baza Hotărârii de Guvern nr.155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Ministerul Educaţiei precizează că ARACIP funcţionează în conformitate cu dispoziţiile Legii învăţământului preuniversitar nr.198/2023, „cu modificările şi completările ulterioare”.

„Înfiinţarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar se realizează prin reorganizarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, care se desfiinţează, şi prin preluarea atribuţiilor şi personalului care îndeplineşte atribuţii de inspecţie generală şi inspecţie tematică de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. (…) Se înfiinţează Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei, prin reorganizarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, care se desfiinţează, şi prin preluarea atribuţiilor şi personalului care îndeplineşte atribuţii de inspecţie generală şi inspecţie tematică de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti”, afirmă sursa citată.

Totodată, susţine Ministerul Educaţiei, în conformitate cu dispoziţiile art. 1 alin (3) din Ordinul nr. 6072/2023 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior: „Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor şi a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023”.

„Raportat la normele legale menţionate anterior, la momentul actual ARACIP funcţionează legal în baza prevederilor HG nr. 155/2022, activitatea de evaluare a calităţii din instituţiile de învăţământ preuniversitar desfăşurându-se în baza: HG nr. 993/2020 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, HG nr. 994/2020 privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie şi a standardelor de acreditare şi de evaluare externă periodică în învăţământul preuniversitar”, mai susţine Ministerul Educaţiei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.