Odihna de calitate este indispensabilă atât pentru organismul nostru, cât și pentru mintea noastră. Somnul pierdut ajunge să ne afecteze sănătatea pe toate planurile, la orice vârstă.
Pe măsură ce anii și grijile se adună, odihna ajunge să fie compromisă, iar această situație nu face decât să provoace și mai multe probleme.
National Health Service, instituția responsabilă cu sănătatea publică din Anglia, oferă un set de recomandări care ne pot ajuta să recuperăm o rutină bună de somn și, astfel, să ne ajutăm corpul și mintea să funcționeze mai bine:
1, Stabilește și respectă o rutină bună de somn (igiena somnului)
A avea o rutină regulată ajută la îmbunătățirea somnului. Aceasta ar trebui să includă un timp stabilit pentru a începe să se relaxezi.
A merge la culcare și a te trezi la ore fixe este un alt obicei bun de somn.
În mod ideal, o rutină de somn ar trebui să fie aceeași în fiecare zi, inclusiv în weekend.
2. Relaxează-te, destinde-te și încearcă meditația pentru a te ajuta să dormi
Amintește-ți că rutina ta de somn începe înainte de a te culca, așa că alocă timp în fiecare seară pentru a te relaxa.
Evită dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece telefoanele mobile, tabletele și computerele produc lumină albastră, care afectează somnul.
În schimb, cititul, ascultarea unei muzici la volum scăzut sau o sesiune de meditație te pot ajuta dacă ai probleme cu somnul.
3. Încearcă tehnici de mindfulness pentru somn
Anxietatea, îngrijorarea și stresul pot afecta cât de bine dormim. Din fericire, există lucruri pe care le poți face zilnic pentru a te ajuta să îți gestionați grijile, cum ar fi să vorbești cu cineva în care ai încredere sau să scrii într-un caiet despre preocupările tale.
Dacă stai adesea treaz și îngrijorat, alocă-ți timp înainte de culcare pentru a realiza o listă de lucruri de făcut pentru ziua următoare – aceasta poate fi o modalitate bună de a-ți liniști mintea.
4. Creează mediul de somn potrivit
În general, este mai ușor să adormi atunci când este liniște, întuneric și răcoare – deși mediul potrivit de somn este personal, așa că încearcă diferite lucruri și vezi ce funcționează pentru tine.
Tăcerea este de aur atunci când vine vorba de somn pentru mulți dintre noi, așa că purtarea dopurilor de urechi, punerea telefonului pe modul silent (sau în afara încăperii complet) pot contribui la acest mediu liniștit.
Perdelele sau jaluzelele bune pot ajuta la menținerea întunericului în camere și la evitarea luminilor nedorite.
Asigură-te că în cameră este o temperatură potrivită pentru tine și că încăperea a fost bine aerisită.
Unii oameni consideră că este util să folosească diferite sunete ambientale, precum cel produs de ploaie, muzică liniștită sau zgomot alb.
5. Nu forța somnul
Dacă stai întins treaz și nu poți dormi, nu încerca să te forțezi. Dacă ești obosit și te bucuri de senzația de odihnă în starea de veghe, atunci somnul poate prelua în mod natural controlul.
Dar dacă nu poți dormi, ridică-te și stai într-un loc confortabil și fă ceva relaxant, cum ar fi să citești o carte sau să asculți muzică liniștită. Întoarce-te în pat doar când te simți mai somnoros.
Conceput sub formă de pulbere pentru soluție orală care se absoarbe ușor și cu un conținut maxim de melatonină, Bien Dormir EXPRESS vine în ajutorul persoanelor cu dificultăți de adormire, asigurând instalarea mai rapidă a somnului.
6. Îmbunătățește somnul prin dietă și exerciții fizice
O dietă bună și exercițiile fizice regulate ne pot ajuta să ne relaxăm și să dormim mai bine. Și contrariul este adevărat: o dietă nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice ne pot împiedica să dormim bine.
Evită mesele consistente înainte de ora de culcare. Încearcă să renunți seara la alcool și la nicotină cu două ore înainte de culcare, pentru că acestea sunt stimulente care ne fac mai alerti. Stimulentele sunt o cauză comună a problemelor de somn.
Exercițiile fizice regulate ajută la somn, dar evită aceste activități cu 90 de minute înainte de culcare dacă descoperi că îți afectează odihna.
Poate te interesează și
Cât ar trebui să dormim – recomandări pe grupe de vârste, de la nou-născuți la vârstnici