fbpx

Anul acesta, e mai bine să mergem în vacanță cu mașina sau cu avionul? Ce spune un profesor de la Harvard

Profesorul Joseph Allen, care predă știința evaluării expunerii în cadrul Departamentului de Sănătate a mediului, la Universitatea Harvard, discută într-un interviu pentru Europa Liberă despre cele mai bune alegeri pe care le putem face în legătură cu vacanța de anul acesta.

Întrebat dacă este mai bine să ajungem la destinația de vacanță cu mașina sau cu avionul, profesorul Allen a răspuns:

„Orice putem face să reducem numărul contactelor este mai bine. Deci, dacă mergi într-o călătorie și ai mașina ta și poți conduce acea mașină și reduci numărul de contacte, cu siguranță reduci riscul propriu și de asemenea reduci riscul populației. Dacă mergi cu avionul… Știți, am scris un articol în Washington Post, în SUA, care vorbește despre știința calității aerului din avioane. Aerul în avion este de fapt destul de bun. Problema este că întreaga experiență de călătorie prezintă multe ocazii să intri în contact cu mulți oameni. De exemplu, la coada de control de la aeroport, la check-in, la poarta de îmbarcare și în timpul îmbarcării când toată lumea merge prin aeronavele înguste. Deci, nu e vorba de timpul petrecut în avion care ar trebui să ne îngrijoreze, ci restul. Dar repet, dacă ne luăm niște precauții minime, putem trece prin aceste experiențe și să menținem nivelul de risc scăzut”.

Dr. Joseph Allen a mai precizat: ”Nu cred că ar trebui să fie o vară normală. Suntem în mijlocul unei pandemii. Acest virus, așa cum am văzut, se poate răspândi foarte rapid. Și când lovește un loc foarte rău, provoacă multe îmbolnăviri și decese. Deci nu ar trebui să fie o vară normală, ar trebui să ne luăm acele măsuri de precauție. Cred că sunt părți din viață pe care putem începe să le recuperăm. Dar nu ar trebui să fie o redeschidere totală din prima zi și toată lumea să revină la ce făcea în ianuarie”.

Harvard