fbpx

Andrada Cibiliu (Centrul FILIA): Testele de virginitate sunt o formă de violență obstetrică, îndreptată adesea împotriva tinerelor și adolescentelor

Andrada Cibiliu, coordonator PR & Comunicare Centrul FILIA – parte din reţeaua VIF (reșeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor) explică, într-un interviu acordat Educație Privată, de ce testele de virginitate reprezintă o practică abuzivă, care trebuie oprită printr-o legislație adecvată.

Cu ocazia desfășurării examenelor de bacalaureat în România, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.) a tras un semnal de alarmă asupra existenței unui tip de testare medico-legală abuzivă și traumatizantă la care pot fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginității. Printr-o paralelă efectuată între examenul maturității (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginității care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară, a fost lansată #DeNetestat, o campanie care își propune să elimine legislativ aceste teste, considerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o încălcare a drepturilor umane.

Interviul acordat de Andrada Cibiliu pentru Educație Privată:

 De ce ați ales acest subiect pentru a fi adus în atenția publică?

Violența obstetrică este în continuare un subiect tabu în România – nu vorbim despre suferința femeilor și fetelor din cabinetele de obstetrică-ginecologie, despre practicile abuzive, despre relația de putere inegală dintre medic și pacientă. Testele de virginitate sunt o formă de violență obstetrică, îndreptată adesea împotriva tinerelor și adolescentelor. De zece ani organizațiile internaționale luptă pentru eradicarea acestor teste, atrăgând atenția că este o practică abuzivă care nu are nicio relevanță medicală.

Când am aflat că se practică în continuare în România testarea virginității la cerere, mai ales că se discuta și la nivelul instituțiilor abilitate despre eliminarea testelor, am considerat că e un moment oportun să începem un demers de sensibilizare a publicului și de advocacy pe acest subiect. Am trimis inițial o petiție prin care am cerut un punct de vedere din partea CNCD și ulterior organizațiile din societatea civilă au participat și la consultări la nivelul grupurilor inter-ministeriale.

Cât de mare este amploarea acestei practici abuzive?

Anual sute de adolescente și tinere sunt supuse acestui test care le provoacă traumă, suferință, frică și anxietate, în spatele acestor numere sunt oameni. Multe dintre ele sunt duse de părinți, la cerere, și nu au niciun cuvânt de spus. Testele se realizează și la cabinetele private ale unor medici ginecologi, dar și în unitățile de medicină legală din țară. Pe 9 iunie 2022 INML a decis că astfel de teste nu se vor mai practica la nivelul camerei de gardă din cadrul institutului, dar nu știm ce se întâmplă în unitățile de medicină legală aflate în subordine.

Menționăm că OMS recomandă ca examinările virginității să nu fie efectuate în constatarea violului, întrucât ele nu constituie o probă științifică, utilă și sigură, din contră, având efecte adverse asupra sănătății psihice a fetelor și femeilor și, deseori, un impact asupra procedurilor judiciare în detrimentul victimelor și în favoarea agresorilor. Această practică nu face decât să le re-traumatizeze pe victime.

 

Există medii socio-economice mai predispuse la forțarea fetelor către un asemenea control sau riscul de manifestare a acestei practici este același în toate categoriile sociale?

Este o practică care transcede statutul socio-economic, mediul, vârsta, etnia și alte identități ale acestor femei și fete. Majoritatea mărturiilor pe care le-am cules în ultimele zile sunt povești din diferite medii: fete care au fost amenințate ani la rândul cu un astfel de test, supraviețuitoare ale violului care au fost traumatizate de experiența trăită la INML, adolescente duse pentru testare de către părinții lor de fiecare dată când încep o nouă relație, femei care au trecut prin asta în adolescență sau copilările și care nu au mai fost niciodată la ginecolog în urma acestei traume.

 

Cum pot fi ajutate fetele care trec printr-o asemenea experiență?

E important în primul rând să discutăm despre astfel de abuzuri – în familie, cu prietenii, pe social media. În loc să normalizăm abuzul ar trebui să normalizăm discursul despre cum să le credem pe victime, despre servicii pe care să le oferim, despre virginitate ca construct social și despre formele de violență care le afectează preponderent pe fete și femei. 

E important să nu judecăm, ci să oferim înțelegere și sprijin atunci când cineva ne vorbește despre abuzul prin care a trecut. Iar în acest moment fiecare dintre noi poate să îi scrie deputatului sau senatorului său și să le ceară să ia atitudine în fața acestui fenomen și să își folosească poziția pentru eliminarea testelor de virginitate din lege.

 

1.000 de fete pe an au fost examinate din punct de vedere al virginității, la Institutul Mina Minovici. Există ceva ce ele au în comun?

Principalul lucru pe care îl au în comun persoanele care trec prin testarea virginității este vârsta fragedă – testul de virginitate este o formă de violență obstetrică care le afectează în special pe fete și adolescente. Consecințele pe termen mediu și lung ale acestei traume sunt un alt aspect pe care l-am regăsit în toate poveștile care au ajuns la noi – frica de a merge la ginecolog, frica de a mai întreține relații sexuale, neîncrederea în familie, neîncrederea în autorități, anxietatea și sentimentul de vină.

Organizația Mondială a Sănătății spune despre acest test că este inutil; toate aceste traume ale fetelor din România se produc în numele unei testări inutile și în numele unui construct social sexist și patriarhal. Virginitatea este #denetestat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.