fbpx

Analiză Reuters: Cum au calculat Pfizer și Moderna procentele de eficiență ale vaccinului anti-COVID

procentele

Companiile farmaceutice Pfizer și Moderna au anunțat rezultate impresionante ale vaccinurilor anti-COVID pe care le dezvoltă: eficiență de peste 90%, respectiv 94,5%.

O analiză realizată de Reuters dezvăluie cum se calculează aceste procente:

În cazul lui Pfizer, compania a așteptat până când 94 de voluntari din studiul său clinic avansat au dezvoltat simptome și au avut un rezultat pozitiv la testul Covid. În studiu au fost incluse mai mult de 43.500 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, cealaltă jumătate au primit un placebo.

Doar opt persoane dintre cele care au dat rezultate pozitive la test au primit vaccinul, restul primind placebo.

„Aproximativ vorbind, este vorba probabil de în jur de opt din 86 de cazuri în grupurile tratate și în cele placebo”, a declarat David Spiegelhalter, profesor la Cambridge și expert în statistici.
„Nu aveți nevoie de o mulțime de analize statistice fanteziste pentru a arăta că acest lucru este profund impresionant. Te lovește chiar între ochi”, a spus profesorul.

Analiza intermediară Moderna s-a bazat pe 95 de infecții în rândul participanților la studiu care au primit fie un placebo, fie vaccinul. Dintre aceștia, doar cinci infecții au apărut la participanții care au primit vaccinul, care este administrat în două rânduri, la distanță de 28 de zile.

În Rusia, Institutul Gamaleya, dezvoltator Sputnik V, a atins cifra preliminară de eficacitate de 92% pe baza a 20 de contaminări la 16.000 de voluntari, pe măsură ce procesul său în stadiu târziu progresează. Acesta își propune să ajungă la 40.000 de oameni.

Dintre cei 16.000 de oameni, aproximativ un sfert au primit placebo.

„Acesta sugerează că există un anumit efect, dar este insuficient pentru a estima amploarea acestuia”, a spus Spiegelhalter.

procentele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *