fbpx

Adolescent ucrainean, declarat cel mai bun elev din lume după ce a construit o dronă care detectează mine de teren

Igor Klymenko, în vârstă de 17 ani, a câștigat Premiul Global pentru Elevi (Global Student Prize), după ce a dezvoltat o dronă care poate detecta mine de teren fără a le declanșa. Dispozitivul a fost creat în subsolul în care se adăpostește de război.

Tânărul din Kiev este cel mai bun dintre cele peste 7.000 de persoane din 150 de țări înscrise în competiție. Invenția sa, numită detector de mine cu quadcopter, poate ajuta la localizarea geografică a obiectelor explozive și poate furniza coordonatele locației lor pe o rază de doi centimetri.

„Sunt profund onorat să primesc acest premiu astăzi. Dar adevărul este că toți cei pe care îi cunosc în patria mea sunt eroi și le dedic acest premiu tuturor. Mame, tați, surori, frați, fii, fiice. Toți fac lucruri extraordinare. Mulți sunt în prima linie și își riscă viața, mulți se oferă voluntar pentru a pregăti și livra alimente și mulți continuă să lucreze pentru a menține țara în mișcare. Dar cu toții luptăm pentru libertatea noastră”, a spus Igor marți, după ce a acceptat premiul, potrivit inews.

Dispozitivul, care a primit două brevete oficiale din Ucraina, poate identifica minele fără a le declanșa. Când ostilitățile au început în Ucraina în 2014, Igor a spus că vrea să găsească o modalitate de a-și ajuta țara.

„Am început să creez diferite dispozitive pentru câmpuri minate, iar unul dintre ele a fost detectorul de mine cu quadcopter”, a spus el într-un interviu pentru Chegg.org, care organizează Global Student Prize alături de Fundația Varkey.

După invazia rusă a Ucrainei în februarie, Igor s-a mutat la țară pentru a-și termina ultimul an de liceu și pentru a continua să lucreze la invenția sa.

„Au fost o mulțime de provocări care m-au afectat în dezvoltarea proiectului meu. Cel mai mare dintre ele a fost războiul – ostilitățile din apropierea satului meu. Trăiam într-un subsol cu ​​opt persoane și continuam să lucrez la dispozitivul meu”, a adăugat Igor, care a mai precizează că a continuat să lucreze la proiectul său „pentru a ne ajuta armata”.

Pentru realizarea sa, tânărul a fost recompensat și cu premiul de 100.000 de dolari.

Despre Global Student Prize
Fundația Varkey a colaborat cu Chegg.org pentru a lansa Premiul Global pentru Elevi în 2021, o distincție ”înrudită” cu Premiul Global pentru Profesori de 1 milion de dolari. Premiul fost înființat pentru a crea o nouă platformă puternică, care să lumineze eforturile elevilor extraordinari de pretutindeni care, împreună, ne remodelează lumea în bine. Premiul este deschis tuturor elevilor care au cel puțin 16 ani și sunt înscriși într-o instituție academică sau într-un program de formare și abilități. Elevii cu fracțiune de normă, precum și cei înscriși la cursuri online sunt, de asemenea, eligibili pentru premiu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.