Acuzații grave la adresa Grădiniței Flinder: ”Copiii sunt înfometați zilnic, așternuturile sunt murdare”. Părinții au reclamat oficial

Grădinița privată Flinder, situată în Sectorul 4 al Capitalei, este acuzată de mai mulți părinți că nu le oferă copiilor îngrijirea corespunzătoare și nici măcar necesarul de hrană. Câțiva părinți au sesizat situația și către autorități, însă singura dintre acestea care a reacționat a fost Direcția de Sănătate Publică, ai cărei inspectori au confirmat că există nereguli.

Pe pagina de internet a ARACIP, grădinița nu apare ca fiind autorizată, nici măcar provizoriu.

Educație Privată a solicitat Grădiniței Flinder un punct de vedere, însă reprezentanții acesteia ne-au transmis că, deocamdată, nu doresc să comenteze acuzațiile. În măsura în care instituția de învățământ privat va reveni asupra acestei poziții, vom publica răspunsul său. De asemenea, Grădinița Flinder nu a răspuns la solicitarea de a preciza dacă deține sau nu o autorizație de funcționare.

Primele acuzații publice la adresa sa au fost aduse de Dan Țurcan, părintele care a făcut sesizările către autorități. Într-o postare pe Facebook, acesta a descris neregulile pe care spune că le-a constatat la grădiniță. Publicăm postarea, integral:

”Am avut băiatul la Grădinița Flinder timp de 8 luni.

Am trecut peste faptul că nu aveau tartan în curte, că nu aveau bucătărie proprie și că nu aveau camere și l-am înscris. Am fost păcăliți de atmosfera călduroasă din grădiniță (ăsta este unul din cele doua lucruri pozitive de acolo).
La înscriere, proprietarul grădiniței, domnișoara Mihaela Constantin (care este și directorul, psihologul și unul din educatorii grădiniței, în ciuda vârstei) ne-a asigurat ca se vor instala camere de supraveghere și ca, până atunci, o sa primim zilnic poze cu copiii pe grupul de Whatsapp. Camerele nu s-au instalat niciodată. Într-o discuție pe whatsapp ne-a spus că din cauza noastră, a părinților, nu pune camere pt ca “ne deranjează și aerul pe care-l respiram” (cuvintele ei). Având în vedere ca ne-a dispărut ceva din vestiarul grădiniței, ar fi fost utile camerele…
De câte ori aveam vreo întrebare pt domnișoara proprietar/director/psiholog/educator sau vreo nemulțumire intra într-o defensiva foarte agresiva și devenea foarte nervoasă. Ăsta a fost, de fapt și motivul pt care am decis să reziliem contractul și să retragem copilul de acolo.
Ei, abia de aici devin lucrurile interesante.
La vreo lună după ce am plecat de acolo aflu de la o mămică foarte îngrijorată, speriata și nervoasă în același timp, că la Grădinița Flinder copiii sunt înfometați zilnic, așternuturile de pat nu se curăță și educatoarele (niște doamne superbe, ăsta era al doilea lucru pozitiv de acolo) nu au materialele necesare. La firma de catering se face zilnic comanda pt 20 de porții de mâncare deși sunt înscriși aproximativ 40 de copii.
Punând lucrurile cap la cap, începem să ne amintim că în fiecare zi când veneam să-l luăm, copilul cerea pâine și mânca vreo 4 felii până acasă. Noi am crezut că e vreo fază de-a lui. Pijamalele aveau un miros dubios, dar am pus-o pe seama faptului ca grădinița se află într-o casa veche.
La înscriere domnișoara proprietar/director/psiholog/educator ne-a spus ca există cabinet medical și medic în grădiniță. Copilul nostru nu a fost consultat niciodată de medic în grădiniță și nici nu am văzut vreodată medicul. De fapt cabinetul medical nu are autorizație de funcționare iar medic nu există.
Am făcut reclamații la Inspectoratul Școlar, dar au zis ca nu au ce sa facă pt ca nu are acreditare și nu ține de ei, la ISU pt că grădinita reprezinta un pericol pt copii (gratii la geam, garduri de metal mici pe afara, cred ca nu au nici stingătoare) dar nu am primit răspuns si la DSP.
DSP este singura instituție care a venit în control. La control, așternuturile murdare au fost ascunse după ușă, inspectorii “nu le-au văzut” și au trecut pe lângă ele. Însă au constatat că se făcuse comanda la catering de 20 de porții de mâncare și că nu există autorizație de funcționare pentru cabinetul medical. La controlul DSP, doamna educator Andreea Cristea ascundea copii prin grădiniță ca sa dea mai bine la numaratoarea inspectorilorÎnțeleg de la domnii inspectori că au amendat gradinita cu 10.000 lei.
Pe grupurile de Whatsapp de părinți domnișoara proprietar/director/psiholog/educator Mihaela Constantin spune ca “a trecut cu bine peste control” de parca a luat vreun examen. Domnișoara Constantin, domnii inspectori au venit acolo pentru ca există probleme grave semnalate de mine și de alți părinți în legătură cu Grădinița Flinder, nu de dragul dvs!
Știu că unii părinți care au copiii acolo nu vor crede toate astea pentru că și mie mi-a fost foarte greu sa cred că e așa grav. Am făcut această postare pentru ca cei care aveți copiii acolo sa va gândiți, sa puneți lucrurile cap la cap, sa întrebați pe unde puteți dacă chiar așa stau lucrurile și apoi sa luați o decizie. Pe părinții care acum cauta grădiniță, ii sfătuiesc sa ocolească Grădinița Flinder.

În încheiere vreau să spun că persoanele care lucrează în instituțiile guvernamentale care ar trebui să ne protejeze copiii sunt pur și simplu incompetente și nesimțite.”
Punctul său de vedere a fost confirmat și de alți părinți ai căror copii au fost înscriși la grădinița respectivă. Au existat, însă, și părinți care au spus că totul li s-a părut în regulă și că sunt mulțumiți de respectiva unitate de învățământ preșcolar.
Alexandra Ionescu, mama unui alt copil care a frecventat grădinița respectivă, a făcut, la rândul rău, plângere la Direcția pentru Sănătate Publică. Acuzațiile sale au fost confirmate, iar DSP a sancționat grădinița.
Educație Privată a solicitat ARACIP să precizeze dacă Grădinița Flinder are sau nu autorizație de funcționare. În cazul în care aceasta lipsește, unitatea poate fi cercetată penal pentru că funcționează ilegal.
Dintr-un răspuns primit de Dan Țurcan de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, reiese că grădinița Flinder nu se află în rețeaua unităților de învățământ preșcolar din Capitală.
În anul 2016, poliţiştii au găsit 67 de grădiniţe private în Capitală care funcţionau fără autorizaţie, în cazul acestora fiind deschise dosare penale pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Verificările au fost făcute după ce, în luna martie, trei copii au fost bătuţi de directoarea unei grădiniţe private care funcţiona ilegal, scria, la vremea respectivă, News.ro.