fbpx

Abacul, secretul folosit în școlile din Japonia pentru îmbunătățirea memoriei

Un reportaj realizat de postul de televiziune BBC arată modul uimitor în care abacul, vechiul instrument de calcul, este folosit în școlile din Japonia și în ziua de astăzi.

Abacul, instrument matematic vechi de secole, cândva utilizat în multe țări, a fost acum abandonat în întreaga lume, observă jurnaliștii BBC. Dar în Japonia, mii de studenți sunt încă învățați să îl folosească.

Adepții acestei tehnici susțin că mișcarea mărgelelor în sus și în jos cu degetele, însoțită de gândire, creează o conexiune minte-corp care ajută la abilitățile de calcul și memoria cognitivă.

Abacul (sau abàc dal lat. abăcus, gr. άβαξ-ακος „tăbliță” ) este o tăbliță dreptunghiulară, folosită de oameni în antichitate pentru efectuarea calculelor. Abace cu un design modern sunt încă folosite astăzi ca instrumente de calcul.

Cuvântul provine de la semiticul abq, care înseamnă pulbere (praf) sau – mai exact – nisip; după altă etimologie de la grecescul abaks-abakion, care înseamnă tablă sau tăbliță; în latină abacus.

Abacul japonez (soroban), este compus din 25 de fire verticale a câte 5 bobițe împărțite în patru grupe, în plus mai are o tijă orizontală. Bobițele de sub tijă au valoare de 1, cele de deasupra au valoare de 5. Mutând bobițele cu valoare (report) semidecimală, pot fi efectuate toate operațiunile aritmetice și multe din operațiunile algebrice.

Instrumentul inventat în Japonia este cel mai rapid dintre toate abacele. Unul din scopurile finale este calculul mintal (fără un soroban în față) – ceea ce japonezii denumesc anzan, iar un utilizator antrenat face operațiuni complexe în minte extrem de rapid. Campionul Japoniei poate aduna mintal 10 numere de câte 5 cifre fiecare în numai 3 secunde.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.