fbpx

8 mai 1980: Eradicarea Variolei. De la vaccinare, iaca, tacticoasă vine vaca

În 1980, pe 8 mai, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat eradicarea variolei în lume, ceea ce a însemnat, din punct de vedere medical, cea mai mare realizare a sănătății publice internaționale.

Janet Parker

La 11 septembrie 1978 se înregistra ultimul deces provocat de variolă, persoana decedată fiind Janet Parker, un fotograf care avea un studio foto cu un etaj mai jos de un laborator unde se efectuau cercetări cu privire la virusul variolei. De atunci, numărul laboratoarelor care dețin stocul de virus al variolei a fost redus la două locații extrem de sigure, unul în SUA și unul în Rusia.

Virusul variolei văzut la microscop

Variola este o boală contagioasă, de natură virotică. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Edward Jenner

La 14 mai 1796, Edward Jenner testează vaccinul contra variolei pe James Phipps, fiul grădinarului său în vârstă de opt ani. Încă de când era student la Medicină, a observat că pacienții care dezvoltau variola taurinelor (o maladie infecțioasă a vacilor caracterizată prin erupție cutanată și transmiterea la om) erau protejați împotriva variolei. Prin urmare, l-a vaccinat pe James, fiind sănătos, cu puroi luat de la o persoană bolnavă de variola taurinelor și, mai apoi, l-a infectat cu variolă, demonstrând că această persoană era protejată împotriva inoculării voluntare cu variolă.

Jenner a denumit variola taurinelor „Variolae vaccinae” (variola vacii), de aici derivând termenele de vaccin (de la cuvântul vacca din latină, însemnând vacă), care este substanța responsabilă cu transmiterea variola taurinelor, și „vaccinare„, procesul utilizat pentru protejarea contra variolei.

Vaccinare în Marea britanie, 1962

Importanța descoperirii lui Jenner a fost recunoscută foarte repede și, în mai puțin de zece ani, vaccinarea arm-to-arm a început să fie utilizată în întreaga lume pentru protejarea împotriva variolei. Ulterior, în omagiul lui Jenner, Louis Pasteur a propus ca numele de vaccinare să fie dat întregii proceduri de protejare a subiecților de maladii prin inocularea unei substanțe externe.


Bolnav de varioală

8 mai


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Cum arată școala în țările care au decis ca elevii să revină în clase: pălării de distanțare, dezinfectanți și spațiu între bănci

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.