fbpx

5500 de lei, suma strânsă pentru cadoul profesorilor, într-o clasă din Craiova

Photo 32044770 / Christmas © Vinnstock | Dreamstime.com

O persoană din Craiova a publicat pe un grup de Facebook destinat părinților o listă cu banii strânși la clasă pentru cadoul profesorilor. Potrivit Europa FM, e vorba de un părinte furios, care a refuzat să contribuie.

Potrivit sursei citate, lista cuprinde 29 de nume, într-un tabel făcut pe calculator, dintre care 22 au dat câte 250 de lei fiecare, iar 7 n-au dat nimic. Adică, s-au strâns 5500 de lei – 1100 de euro – pentru cadoul de sărbători.

Tabelul a fost trimis către grup de un părinte care nu a fost de acord cu inițiativa celorlalți de a contribui cu suma respectivă. Nu a dorit să se expună, a tras un semnal de alarmă despre o practică nepotrivită în instituțiile de învățământ. Grupul nostru și-a asumat publicarea în acest mod!”,  este descrierea postării de pe Facebook, potrivit Antena 3.

„Eu sunt profesor și mă simt jignită. Eu văd un tabel făcut de părinți. Sunt convinsă că părinții au propus strângerea sumelor. Ce treabă avem noi, profesorii, cu prostia unor părinți?”, este comentariul unei profesoare la postarea respectivă.

Andra Berceanu, președinte executiv FePAL, a explicat, într-un text preluat și de Educație Privată, care sunt prevederile legale cu privire la cadouri și la colectarea de bani pentru cadrele didactice:

”Metehne de tip “cadouașe”, “bănuți” și seturi cadou sunt reglementate de legislația în vigoare, nu de părinții lingușitori sau doamne pretențioase”, spune reprezentanta FePAL.

Astfel:

1. Părinții nu mai pot colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitatea din noul Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) intrat în vigoare din data de 1 septembrie 2022.
În urma modificării literei d) a articolului 168, părinții nu mai pot atrage fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, ci pot “susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”.

2. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar:
ART. 5
În relaţiile cu beneficiarii direcţi ai educaţiei, personalul didactic are obligaţia de a cunoaşte, de a respecta şi de a aplica norme de conduită prin care se asigură:
b) interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie:
(ii) solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea;
(iii) favoritismul;
(iv) meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat;

ART. 6
În relaţiile cu părinţii şi cu reprezentanţii legali ai beneficiarilor direcţi ai educaţiei, personalul didactic respectă şi aplică norme de conduită prin care se asigură:
c) neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaţionale oferite, în condiţiile art. 5 lit. b) pct. (ii);
3. Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-gift-money-celebration-eurozone-currency-image32044770

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.