fbpx

Metehne de tip “cadouașe”, “bănuți” și seturi cadou sunt reglementate de legislație, nu de părinții lingușitori sau doamne pretențioase

de Andra Berceanu, președinte executiv FePAL

Recunoștința și respectul față de profesori nu înseamnă cadouri din partea părinților, ci grile salariale motivante, școli cu toate dotările necesare, cursuri permanente de formare, consilieri școlari și profesori de sprijin. Recunoștința și respectul pentru profesori înseamnă finanțare corespunzătoare a sistemului de educație, înseamnă buget de 6% din PIB. Profesorii trebuie să aibă un trai decent independent de practici care le denigrează de fapt statutul în societate.

Acestea sunt cerințele tuturor profesorilor pe care îi admir și îi respect.

În rest, metehne de tip “cadouașe”, “bănuți” și seturi cadou sunt reglementate de legislația în vigoare, nu de părinții lingușitori sau doamne pretențioase.

Astfel:

1. Părinții nu mai pot colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitatea din noul Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) intrat în vigoare din data de 1 septembrie 2022.
În urma modificării literei d) a articolului 168, părinții nu mai pot atrage fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, ci pot “susţine activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”.

2. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar:
ART. 5
În relaţiile cu beneficiarii direcţi ai educaţiei, personalul didactic are obligaţia de a cunoaşte, de a respecta şi de a aplica norme de conduită prin care se asigură:
b) interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie:
(ii) solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea;
(iii) favoritismul;
(iv) meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat;

ART. 6
În relaţiile cu părinţii şi cu reprezentanţii legali ai beneficiarilor direcţi ai educaţiei, personalul didactic respectă şi aplică norme de conduită prin care se asigură:
c) neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaţionale oferite, în condiţiile art. 5 lit. b) pct. (ii);
3. Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.