Cu două zile înainte de împlinirea vârstei de 24 de ani, la 5 noiembrie 1891, Marie Curie este admisă la Universitatea din Paris (Sorbona), unde reușește să se acomodeze destul de greu, din cauza faptului că nu stăpânea bine limba franceză, dar și pentru că se considera prea în vârstă față de colegii săi.
Ea venea la universitate după o pauză de învățare de 5 ani, se afla într-o țară străină (Franța în locul patriei sale, Polonia), și abia strângea ceva bani pentru traiul zilnic (cel puțin o dată a leșinat de foame în sala de clasă!). Cu toate acestea, în 1893, devine licențiată în fizică, studii pe care le finalizează magna cum laude. Dar situația financiară precară își spune din nou cuvântul și Maria este nevoită să se întoarcă în Polonia. Aici, grație demersurilor prietenei sale, Jadwiga Sikorska, Marie primește un ajutor neașteptat: o bursă din partea guvernului Poloniei. Își reia studiile la Universitatea din Paris, iar un an mai târziu, în 1894, obține licența în matematică.Apoi, în aceeași zi, pe 5 noiembrie 1906, a ținut prima sa conferință la Sorbona în calitate de prima femeie profesoară de fizică din istoria școlii.
În 1894, destinul îi rezervă o surpriză fericită, care avea să îi deschidă porțile către o nouă lume de oportunități și de noi orizonturi: întâlnirea la Paris cu viitorul soț, Pierre Curie. Deși avea numai 35 de ani, acesta era deja celebru în lumea academică pentru cercetările sale cu privire la natura magnetismului. Deși între cei doi se leagă o relație puternică, Marie se reîntoarce în țara natală, de care o legau sentimente puternice. Nu stă acolo decât o scurtă perioadă și revine la Paris. Se căsătorește cu Pierre Curie pe 26 iulie 1895, organizând o ceremonie modestă, lipsită de fast. La fel de simplă este și luna de miere pe care cei doi o petrec colindând Franța pe biciclete.
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
Marie Curie începe cercetările în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel, astfel Marie Curie devine prima femeie din lume care a primit acest prestigios premiu.
În septembrie 1897 se naște prima fetiță a cuplului de savanți și anume Irène. A doua fetiță, Ève, se naște în 1904.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro
Pe 19 aprilie 1906, Marie Curie primește o puternică lovitură din partea destinului. În timp ce se deplasa către o editură pentru a publica un manuscris, traversând o intersecție aglomerată, Pierre Curie este lovit de un atelaj greu și își pierde viața, la numai 46 de ani. Marie Curie va scrie o biografie în care evocă viața și activitatea soțului. Moartea prematură a lui Pierre Curie în 1906 a lăsat-o pe Marie devastată. Cu toate acestea își continuă singură cercetările și reușește izolarea radiului pentru care, în 1911 i se decernează Premiul Nobel pentru Chimie.
Tot la 5 noiembrie, tot la Universitatea din Paris, dar 15 ani mai târziu, în 1906, la ora 13:30, Marie Curie a susținut conferința inaugurală în calitate de prima femeie lector la Sorbona. Ea a explicat teoria ionilor în gaze și tratatul său despre radioactivitate în fața a 120 de studenți, public și presă.
Contribuțiile Mariei Curie la știință au depășit cercetările proprii. Ea a înființat unități mobile de radiografie în timpul Primului Război Mondial, oferind asistență medicală crucială soldaților răniți. Altruismul și dedicarea ei de a ajuta pe alții exemplifică caracterul ei remarcabil.
Moștenirea Mariei Curie continuă să inspire generații de oameni de știință, în special femei, să-și urmeze pasiunile și să spargă bariere în comunitatea științifică. Căutarea ei neobosită a cunoașterii, determinarea neclintită și descoperirile revoluționare au lăsat o amprentă indelebilă asupra lumii științei.
Resurse wikipedia.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Poate te interesează și
4 noiembrie 1922: A fost descoperit mormântul faraonului TUTANKHAMON