fbpx

30 noiembrie 1609: Galileo realizează primele desene ale Lunii

În 1608 un producător de ochelari olandez din Middelburg, Hans Lippershey, a încercat să obțină brevet pentru invenția telescopului. El este considerat ca fiind primul inventator al telescopului, deși nu există dovezi indubitabile în acest sens. Un an mai târziu, informațiile despre brevet ajung și la Galileo Galilei care-și construiește o versiune îmbunătățită a telescopului, pe care începe să o folosească în studierea Lunii.

Astfel, la 30 noiembrie 1609, fața Lunii, așa cum o știm noi astăzi, plină de neregularități și nicidecum netedă cum se știa înainte de observațiile lui Galilei, a fost replicată de către acesta într-o serie de cel puțin cinci desene, pe care le-a realizat în următoarele optsprezece zile. A selectat patru dintre acestea pentru a fi gravate în lucrarea sa revoluționară Sidereus Nuncius (Anunțul Stelar), carte care a apărut în martie anul următor.

Schițe ale Lunii realizate de Galileo și prezentate în Sidereus Nuncius.

Galileo – Domeniu public, https://commons.wikimedia.org

În observațiile sale, Galileo a văzut că linia care separă ziua lunară de noapte era netedă unde traversa regiunile mai întunecate ale Lunii, dar neregulată unde traversa zonele mai luminoase. Din aceasta a dedus că regiunile mai întunecate sunt zone de altitudine joasă, iar regiunile mai luminoase sunt zone accidentate, montane. Bazându-și estimarea pe distanțele dintre vârfurilor luminate de soare și terminator, el a estimat, destul de precis, că munții lunari au cel puțin 6000 m înălțime. Gravurile lui Galileo ale suprafeței lunare au oferit o nouă formă de reprezentare vizuală, având o influență majoră în dezvoltarea selenografiei


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Cu toate acestea, Galilei nu a putut realiza imagini clare ale lunii prin telescopul său. El a înregistrat observațiile sale în schițe și desene, care au fost publicate în lucrarea sa „Sidereus Nuncius” (Anunțul Stelar). Această lucrare a fost revoluționară în astronomie și a schimbat modul în care oamenii priveau universul.

Copertă „Sidereus Nuncius”, Galileo Galilei – Houghton Library

Deși imaginile lui Galilei nu erau perfecte, ele au deschis calea pentru dezvoltarea ulterioară a telescoapelor și a tehnologiei de observare a lunii. În decursul secolelor, telescoapele au devenit din ce în ce mai puternice și au permis obținerea de imagini mai detaliate și mai clare ale lunii și a altor obiecte cerești.

Astăzi, datorită telescoapelor spațiale și a altor tehnologii avansate, putem obține imagini incredibile ale lunii, care ne dezvăluie detalii uimitoare despre suprafața și compoziția sa. Toate acestea au început cu Galileo Galilei și primele sale observații ale lunii prin telescopul său rudimentar.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

29 noiembrie 1813: Data de naștere oficială a Iodului

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.