fbpx

28 august 1837: Sos “wust-ter-shire, “woos-ter-sheer” sau “woos-ter-sher”?

Sosul Worcestershire provoacă dureri de cap celor care caută să-l rosteasca precum un englez adevarat. Puteți să-l pronunțați “wust-ter-shire, “woos-ter-sheer” sau “woos-ter-sher” sau și mai simplu sosul Lea & Perris.

sticla sos worcestshire

Sos Worcestershire

Povestea sosului spune că John Wheeley Lea and William Perrins, doi chimiști farmaciști, au încercat să reproducă un sos exotic după o rețetă adusă de un nobil englez, Lordul Marcus Sandys, care la vremea respectivă era guvernator al Bengalului în India. Au amestecat oțet, mirodenii, anșoa și melasă, dar rezultatul final nu i-a încantat. Au uitat borcanele cu sos într-una din pivnițe, dar le-au descoperit un an mai târziu când s-au apucat de curățenie. Au vrut să mai încerce o dată sosul, să vadă ce gust are după un an de maturare.  Spre surpriza lor gustul era acum mult mai bun, de-a dreptul delicios.

În 1837, la 28 august, a fost îmbuteliat și vândut primul borcan de sos Worcestershire în Europa. În 1839 era deja prezent în Statele Unite adus de un afacerist american.

print ad in US

Sosul cu origini britanice și influențe indiene are o rețetă pe care foarte puțini o cunosc, dar știm ca ea conține un numar impresionant de esențe și arome din întreaga lume: melasă din Caraibe, tamarindul indian, usturoiul francez, ceapă roșie englezească, ceapă lunguiață din Olanda, cuișoare din Madagascar sau ardei iuți din Chile. Daca se respectă rețeta originală, sosul are nu mai putin de 10 ingrediente, dar adevaratul secret constă în felul în care se combina ingredientele și cât durează maturarea. Procesul prin care se întrepătrund diversele arome durează ani buni, perioadă în care sosul este păstrat în butoaie în pivnițele fabricii din Worcester, Anglia. De fapt, pentru o sticluță de sos Lea & Perrins trebuie să aștepți nu mai puțin de 3 ani și 3 luni!

Ca fapt divers, celebrul cocktail Bloody Mary a fost inventat în 1921 în Harry’s New York Bar din Paris, când barmanul a amestecat vodcă cu suc de roșii la care  mai adăugat un strop de sos Worcestershire. Restul, după cum bine știm, este istorie.

Citește și:

27 august 1783: Zboară primul balon cu hidrogen