fbpx

27 august 1783: Zboară primul balon cu hidrogen

Primul balon experimental umplut cu hidrogen s-a ridicat de pe Champs de Mars, lângă Paris. Acesta era nemanevrat și a atins o altitudine de 900 de metri.

Cu susținerea Academiei Franceze de Științe, Jacques A.C. Charles  a lansat balonul în aer. Acesta avea un diametru de 4 metri și fusese confecționat din mătase învelită în cauciuc. Printre spectatori se număra și ambasadorul american în Franța la acea vreme, Benjamin Franklin.

Gazul cu care era umplut balonul fusese fabricat prin turnarea a 225 de kilograme de acid sulfuric peste mai mult de o tonă de fier vechi. Balonul putea să transporte o încărcătură de 9 kg și a zburat pe o distanță de 24 de kilometri timp de aproximativ 45 de minute. A aterizat în micul sat Gonnesse, unde localnicii înspăimântați l-au atacat cu topoare și lopeți, distrugându-l în întregime.

balon Gonnesse

Sătenii din Gonnesse atacă balonul lui Charles. Imagine din colecția  Cecil Victor Shadbolt.

 

Citește și

26 august 1909: Este descoperit Omul din Cro-Magnon

 

1 comment

  1. baloane aniversare spune:

    Coloreaza statul acasa cu minunatele baloane cu heliu!
    De cqtiva ani, surprinzatoarele baloane umflate cu heliu sunt
    nelipsite la uun eveniment special. La aceasta varsta,
    apar diverdse provocari si personalitatea esdte in formare, iar adolescentii incearca diferite stiluri, fiind atrasi in special de noutate, experimentare si distractie.
    În timpul dansului, ar trebuii să țineți mingea cu diferite părți ale corpului.

    De asemenea, mingile sunt împărțite în 2 părți egale, împărțite echipelor.
    Desenați uun cerc de aproximativ 2 metri în diametru.
    Fiecare copil primește un articol și într-un anumit timp trebuie să creați „Alyonushka” din balon -puneți o eșarfă, desenați sau lipiți o față. Doar în loc de puc, băieții vor avea un balon mic. Pe fluier, încep să se urmărească unul pe altul în jurful obstacolului. Cât încă este cald, profită de ocazie și organizează o petrecere veselă în jurul grătarului, în buna tradiție românească. „, să se așeze și
    să treacă mingea mai departe.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.