fbpx

18 noiembrie 1963: Se lansează primul telefon cu butoane

Touch-Tone-Bell-telephone-made-by-Western-Electric-1965

La 18 noiembrie 1963, primul telefon cu butoane în loc de disc rotativ a fost pus în funcțiune de către compania Bell în zonele metropolitane ale orașului Pittsburgh, Carnegie și Greensburg, din statul american Pennsylvania.

Acesta era un telefon Touch-Tone cu 10 butoane, fabricat de Western Electric Manufacturing and Supply Unit din cadrul Bell System. Serviciul era opțional era oferit contra unui cost suplimentar. Un display cu 10 butoane a fost inserat într-un adaptor care a înlocuit discul rotativ.

Reclamă vintage, telefon cu disc

Utilizarea discului cu 12 butoane, cu tastele * și # pentru servicii speciale, a apărut destul de rapid după introducerea serviciului Touch Tone în 1963, iar discul cu 10 butoane a fost întrerupt.

AT&T – telefon cu 12 taste, anii ’70-’80

Telefonul cu butoane este un telefon care are butoane sau taste pentru formarea unui număr de telefon, în contrast cu un disc rotativ ca în cazul instrumentelor de telefonie mai vechi.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro


Western Electric a experimentat încă din 1941 metode de utilizare a lamelelor activate mecanic pentru a produce două tonuri pentru fiecare dintre cele zece cifre și, până la sfârșitul anilor 1940, această tehnologie a fost testată pe teren într-un sistem de comutare No. 5 Crossbar din Pennsylvania. Tehnologia de la acea vreme s-a dovedit nesigură și abia după inventarea tranzistorului tehnologia cu butoane a devenit practică. La 18 noiembrie 1963, după aproximativ trei ani de teste ale clienților, Bell System din Statele Unite a introdus oficial tehnologia de frecvență multiplă cu tonuri duale (DTMF: Dual-Tone Multi-Frequency) sub marca înregistrată Touch-Tone. În decursul următoarelor decenii, serviciul Touch-Tone a înlocuit tehnologia tradițională de formare prin impulsuri și a devenit în cele din urmă un standard mondial pentru telecomunicații.

Pe 22 aprilie 1963, președintele John F. Kennedy a dat startul numărătorii inverse pentru deschiderea Expoziției Mondiale din 1964, tastând „1964” pe un telefon cu butoane în Biroul Oval, pornind astfel un dispozitiv pe care se afișa numărătoarea inversă.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.


Poate te interesează și:

17 noiembrie 2008: Moare cel mai bătrân urs polar, Debby, la vârsta de 42 de ani

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.