În 1964, pe 16 ianuarie, medicul Charles Dotter, un radiolog vascular intervenționist, efectuează prima angioplastie. A fost considerată o procedură revoluționară, astfel deschiderea unui vas de sânge blocat a salvat pacientul de la o posibilă amputare a piciorului, mai mult, pacientul a părăsit spitalul doar cu un plasture.
Metoda nu a implicat o intervenție chirurgicală costisitoare și traumatizantă, nu a necesitat cusături și nu a lăsat cicatrici. În schimb, Dotter a folosit doar o mică tăietură pentru acces și a utilizat imagistica medicală pentru a vedea în interiorul corpului fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă.
Dotter a dilatat percutant o stenoză strânsă și localizată a arterei subsartoriale la o femeie în vârstă de 82 de ani, care suferea de ischemie dureroasă a piciorului și care refuzase amputarea piciorului. După dilatarea cu succes a stenozei cu ajutorul unui ghidaj și a cateterelor coaxiale din teflon, circulația sanguină în piciorul pacientei a fost restabilită. Artera dilatată a rămas deschisă până la moartea ei din cauza pneumoniei, doi ani și jumătate mai târziu.
Chirurgul a creat o nouă abordare medicală a procedurilor minim invazive ghidate de imagistică (MIIP), care acum este folosită pentru tratarea unei game largi de boli în tot corpul. Charles Dotter este cunoscut în mod obișnuit ca „Tatăl Radiologiei Intervenționale” și a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Medicină în 1978.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
Dotter a fost pionier în medicina modernă cu inventarea angioplastiei și a stentului introdus prin cateter, care au fost utilizate pentru prima dată în tratarea bolii arteriale periferice.
Prima angioplastie coronariană percutanată la un pacient treaz a fost efectuată în Zurich de către cardiologul german Andreas Gruentzig pe 16 septembrie 1977.
Primele angioplastii coronariene percutanate în Statele Unite au fost efectuate în aceeași zi (1 martie 1978) de Simon H. Stertzer la Lenox Hill Hospital din New York și de Richard K. Myler la St. Mary’s Hospital din San Francisco. În anul pr#8DD2FC21ecedent, tot la St. Mary’s Hospital din San Francisco, Myler și Gruentzig efectuaseră dilatații în cadrul bypass-ului chirurgical pentru a testa conceptul de cateter înainte ca Gruentzig să efectueze prima PTCA în laboratorul său de cateterizare din Zurich.
Forma inițială a angioplastiei a fost „plain old balloon angioplasty” (POBA) fără stent, până la inventarea stentului metalic gol în anii ’80 pentru a preveni închiderea bruscă uneori observată în cazul POBA.
S-a constatat că stenturile metalice goale cauzează restenoză în interiorul stentului ca rezultat al hiperplaziei neointimale și trombozei stentului, ceea ce a dus la inventarea stenturilor cu medicamente anti-proliferative pentru a combate restenoza în interiorul stentului.
Prima angioplastie coronariană cu un sistem de stent cu administrare de medicamente a fost efectuată de Stertzer și Luis de la Fuente la Instituto Argentino de Diagnóstico y Tratamiento (Institutul Argentinian de Diagnostic și Tratament) din Buenos Aires, în 1999.
Ingemar Henry Lundquist a inventat cateterul cu balon de tip „over-the-wire” care este utilizat acum în majoritatea procedurilor de angioplastie din lume.
Un subset al angioplastiei, cunoscut sub numele de angioplastie coronariană cu laser excimer (ELCA), utilizează lasere excimer pentru a îndepărta cantități mici de țesut, inclusiv leziuni nedilatabile și necrossabile, în arteră, pentru a permite balonului să comprime mai eficient placa în pereții arterei. Această lucrare a fost dezvoltată pentru prima dată în 1984, după cercetări anterioare în perioada 1980-1983, când Rangaswamy Srinivasan, Samuel Blum și James J. Wynne de la Centrul de Cercetare T. J. Watson al IBM au observat efectul laserului excimer ultraviolet asupra materialelor biologice. Intrigați, au investigat mai departe, descoperind că laserul produce tăieturi curate și precise care ar fi ideale pentru intervențiile chirurgicale delicate. Aceasta a dus la obținerea unui brevet fundamental, iar Srinivasan, Blum și Wynne au fost aleși în Hall of Fame al Inventatorilor Naționali în 2002. În 2012, membrii echipei au fost onorați cu Medalia Națională pentru Tehnologie și Inovare de către președintele Barack Obama pentru munca lor legată de laserul excimer. Robert Ginsburg a utilizat pentru prima dată ELCA în 1984 la un pacient cu stenoză severă a arterei femurale profunde și cu un membru amenințat.
În timpul angioplastiei, chirurgul vascular introduce un mic balon în zona îngustată a vasului de sânge. Prin umflarea balonului se dilată peretele vasului permițând creșterea fluxului sangvin. După lărgirea vasului prin angioplastie, chirurgul vascular introduce uneori un stent, în funcție de circumstanțe. Stenturile sunt niște tuburi mici construite dintr-o plasa metalică foarte fină, care mențin deschis vasul de sânge dilatat.
Mai multe informații aici
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și
11 ianuarie 1922: Injecția cu insulină este folosită în tratamentul diabetului de tip 1