fbpx

15 mai 1861: Prima școală de medicină veterinară, creația lui Carol Davila, reformatorul sistemului sanitar din România

Facultatea de Medicină Veterinară, 1888

În 15 mai 1861, începe să funcționeze, la București, prima școală românească de medicină veterinară sub conducerea doctorului Carol Davila, ca Şcoală Veterinară, cu un plan de învăţământ propriu.

Doctorul Carol Davila a fost cel dintâi care a recunoscut „importanţa şi necesitatea învăţământului veterinar într-o ţară agricolă”. În acest context, doctorul Carol Davila îi propune domnitorului Alexandru Ioan Cuza un raport şi inițiative concrete asupra măsurilor necesare din punct de vedere sanitar.

Acestea au fost pe placul domnitorului care-l numeşte doctor colonel şi îi încredinţează conducerea Spitalului Militar de la Mănăstirea Mihai Vodă, care până de curând a fost sediul Arhivelor Statului.

Spitalului Militar de la Mănăstirea Mihai Vodă

Imediat după aceasta, la 1 Decembrie 1860, Monitorul Oficial publică din partea serviciului sanitar un decret prin care se înfiinţează în Principatele Române prima Şcoală veterinară, cu începere de la 1 ianuarie 1861.

În felul acesta la 15 mai 1861, începe să funcționeze în România învăţământul veterinar, ca o şcoală specială încadrată în Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, al cărui prim director a fost doctorul Carol Davila. În  prima serie s-au înscris 34 de studenți, ei fiind astfel prima clasă de elevi veterinari care aveau să devină profesionişti.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


Carol DAVILA


Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) a fost un medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române (2003). Davila a sosit în Țara Românească în data de 13 martie 1853, la nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher. Ar fi trebuit să stea în Țara Românească doar 3 ani, dar a rămas până la sfârșitul vieții sale.

Un film documentar despre Carol Davila, realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Bucuresti


Medicina veterinară a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești. La început era aplicată instinctiv, nu exista o diferențiere între măiestria tămăduirii bolilor la om și animale.

Mult mai târziu această lecuire se va diferenția, devenind o meserie la cei care o practicau, prin câștigarea încrederii celor care solicitau intervenția. Treptat, s-a format o etică profesională.

Prima școală veterinară din lume a luat ființă în Franța la Lyon, în 1762.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Dacă ai copii interesați de natură și biodiversitate nu rata înscrierea lor la concursul NATURA DINTRE APE

Au început înscrierile la NATURA DINTRE APE – Ediția a II-a, concurs cu premii pentru elevi și profesori despre diversitatea biologică, schimbări climatice și sustenabilitate

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.