fbpx

11 noiembrie 1771: Se naște Ephraim McDowell, fondatorul chirurgiei abdominale

Ephraim McDowell a fost un medic american și prima persoană care a eliminat cu succes o tumoare ovariană. S-a născut în Rockbridge County, Virginia și a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, Scoția. În 1795, McDowell s-a întors din Scoția, s-a stabilit în Danville, Kentucky și și-a început activitatea.

Pe 13 decembrie 1809, McDowell a fost chemat să o vadă pe Jane Todd Crawford în Green County, Kentucky. Deși doctorii ei credeau că aceasta este însărcinată, McDowell a diagnosticat o tumoare ovariană. Acesta i-a spus că va înlătura tumoarea dacă va călători în casă lui din Danville. Ea a fost de acord.

În dimineața Crăciunului, operația a fost efectuată fără a beneficia de anestezice sau antisepsis. Tumoarea care a fost eliminată cântărea 10,2 kg. Crawford s-a bucurat de o recuperare fără complicații. S-a întors acasă la 25 de zile după operație și a trăit încă 32 de ani. Aceasta a fost prima eliminare reușită a unei tumori ovariene din lume. Până la el, toate încercările au dus la peritonită sau moarte.

Deoarece toate încercările de explorare abdominală înainte de 1809 au eșuat, o atenție deosebită a fost acordată măsurilor luate de McDowell pentru a reduce infecția. Operația sa a precedat descoperirii bacteriilor și anesteziei. Cu toate acestea, în raportul publicat sunt descrise proceduri precum scăldarea intestinelor în apă caldă pentru a evita infecția.

A efectuat un total de 13 ovariotomii, iar 8 dintre ele au avut succes, în ciuda opiniei dominante că o astfel de operație ar fi fatală. A murit pe 25 iunie 1830 și este amintit drept “tatăl ovariotomiei”.