fbpx

Universitatea Princeton dă jos numele lui Woodrow Wilson de pe o clădire. Motivul: rasismul fostului președinte SUA

Universitatea Princeton a anunțat că urmează să elimine numele fostului președinte american Woodrow Wilson de pe o clădire din campusul său, din cauza credințelor și politicilor sale rasiste, relatează BBC.
Această decizie vine în contextul unui val de proteste din SUA, provocate de uciderea lui George Floyd.
Wilson a fost președintele SUA din 1913 până în 1921 și a ajutat la înființarea Ligii Națiunilor, un precursor al ONU.
Pe de altă parte, el a susținut segregarea și a impus-o mai multor agenții federale.De asemenea, a interzis înscrierea studenților de culoare la Universității Princeton, în timp ce era președintele acesteia al universității și a vorbit în termeni aprobatori despre Ku Klux Klan.

Universitatea Princeton este o universitate particulară de cercetare din SUA situată în localitatea Princeton, New Jersey.

Este cunoscută ca una dintre cele mai mari și mai importante universități americane, fiind una din cele opt universități din Ivy League, și este unul dintre cele nouă Colegii coloniale ce au fost fondate înainte de Revoluția americană. De asemenea, este considerată ca fiind una dintre cele mai bune universități din lume, fiind situată pe locul al șaptelea, conform „Times Higher Education”.

A fost fondată în 1746, la Elizabeth, New Jersey, sub denumirea de Colegiul din New Jersey, a fost mutată la Newark, în 1747, apoi la Princeton în 1756 și a fost redenumită Universitatea Princeton în 1896.

Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 – 3 februarie 1924) a fost cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice.

În calitatea sa de reformator democrat, a fost ales guvernator al statului New Jersey în 1910 și președinte al Statelor Unite în 1912. În primul său mandat prezidențial (1913 – 1917) a contribuit esențial la crearea unui sistem de legi privind sistemul federal de rezerve (în engleză, Federal Reserve System).

Reales în 1916, în cel de-al doilea termen al său (1917 – 1921) s-a concentrat asupra participării țării la Primul Război Mondial și a realizării unei păci drepte bazată pe Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele, concretizat prin „Paisprezece puncte”. Acestea au fost însă aprig discutate la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Astfel, Tratatul cu Germania de la Versailles, extrem de dur din cauza exigențelor Franței, excludea poporul german din Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele și din acest motiv a fost respins de Senatul SUA; în schimb, dispariția imperiului Austriac a fost oficializată prin tratatele de la Saint-Germain și de la Trianon, conform celui de-al 10-lea din cele 14 puncte.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.