fbpx

Un sindicat l-a dat în judecată pe Daniel Funeriu. De ce a renunțat rapid la proces

USLIP, un sindicat al cadrelor didactice din Iași, l-a dat în judecată pe fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, după ce acesta afirmase că sindicatele sunt „structuri cvasi-mafiote” şi că trebuie „deparazitate”. USLIP a renunțat, îmsă, după scurtă vreme la proces.

”După ce au văzut apărarea mea, sindicatul a renunțat la judecată. Instanța a obligat sindicatul să plătească 3700 lei cheltuieli de judecată”, a povestit Funeriu.

El a făcut publică apărarea sa, integral, pe blogul personal. În documentul respectiv, Funeriu aduce argumente pentru expresiile pe care le-a folosit, dezvăluie o serie de afaceri pe care USLIP Iași le deține (printre care un hotel și o agenție de turism) și cere instanței să solicite conducerii sindicatului să depună la dosar veniturile totale ale liderilor USLIP Iași din  ultimii 10 ani. 

Pasaje din apărarea lui Daniel Funeriu:

1.2 Este adevărat că subsemnatul, împreună cu ministrul administrației și internelor și ministrul finanțelor publice, am semnat ordinul 4576 din 2011 prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariul cadrelor didactice. Prin efectele acestui ordin suma câștigată de cadrele didactice era virată în contul lor, ulterior acestea plătind cotizația sindicală. În urma acestui act și la o lună de la intrarea sa în vigoare, numărul cadrelor didactice care au cotizat la sindicate a scăzut la 7.9% din numărul cadrelor didactice. 

1.3. În urma semnării acestui ordin de către subsemnatul, organizațiile sindicale au exercitat presiuni politice, pe lângă conducerea partidului majoritar din coaliția de guvernare, pentru a mă determina să revin asupra deciziei sau, altminteri, să pierd sprijinul politic al partidului pe care îl reprezentam în guvern. În acest sens a fost solicitat, prin dezinformare, secretarului general al PDL, Ioan Oltean, să exercite presiuni politice asupra subsemnatului în vederea retragerii ordinului susmenționat.

1.11. Folosirea termenului ”cvasi” în afirmația mea demonstrează tocmai buna mea credință și denotă faptul că nu exclud ca unele sindicate să nu fie structuri mafiotizate și să aibă activități în întregime legitime, lăudabile chiar. Nu am menționat numele petentului în afirmațiile mele nici direct, nici indirect și nici sugerat, în consecință este alegerea suverană a petentului să se simtă vizat de postarea mea. Nu pot, astfel, să fiu făcut responsabil pentru alegerea petentului de a se simți vizat de sintagma ”mafiotizat” și nu absolvit de sintagma ”cvasi”. 

1.15. De-a lungul timpului lideri sindicali, printre care și Laviniu Lăcustă, liderul petentului USLIP IAȘI, m-au insultat atribuindu-mi caracteristici neconforme cu realitatea. În doar unul din aceste exemple, Laviniu Lăcustă a afirmat despre subsemnatul că ”Daniel Funeriu este la nivelul omului de Neanderthal”.

Această afirmație, făcută explicit și fără niciun spirit vădit de glumă sau figură de stil, este total neadevărată: subsemnatul nu a vânat niciodată și nu s-a hrănit niciodată cu rinocer (așa cum este documentat că ar fi făcut omul de Neanderthal) iar omul de Neanderthal nu avea cunoștințele necesare elaborării unei teze de doctorat în chimie supramoleculară și nici dezvoltarea unor tehnici speciale de biochimie.

1.10. Cererii de chemare în judecată formulată de USLIP IAȘI îi este anexată copia minutei Conferinței Județene a USLIP IAȘI din data de 10 martie 2018. În cuprinsul acesteia apare explicit faptul că USLIP IAȘI este proprietarul a cel puțin trei entități care desfășoară activități economice: un hotel la Vatra Dornei, o agenție de voiaj (Sindi tur) și CAR USLIP Iași care, conform informațiilor de pe situl USLIP IAȘI, acordă împrumuturi cu dobândă de 4%. În această situație, coroborată cu faptul că cheltuielile efectuate de USLIP IAȘI, inclusiv cele provenite din operarea acestor obiective, sunt supuse doar controlului intern al sindicatului este justificată suspiciunea asupra utilizării fondurilor strict în interesele cadrelor didactice. În clar, acțiunile de mai sus ale sindicatelor mă fac să am opinia, sinceră și onestă, că, parte din organizațiile sindicale din educație, pe lângă activități specifice, desfășoară și activități suspecte de îmbogățire personală sub paravanul luptei pentru drepturile cadrelor didactice. 

Citește apărarea lui Daniel Funeriu, integral, aici.

sindicat sindicat 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.