fbpx

ULTIMA ORĂ Profesorii refuză oferta Guvernului: ”E jignitoare. N-au înțeles nimic!”

Reprezentanții sindicatelor au anunțat la ora 12:00 că resping oferta Guvernului, iar greva generală continuă.

”Nu au înțeles nimic. Este o ofertă jignitoare”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

”Pentru tot ce se întâmplă în continuare, mă refer la Examene, responsabil e Guvernul”. a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Marius Nistor a precizat că, din punctul său de vedere, este inacceptabil să apară în spațiul public ideea că protestele sunt manipulate de Rusia.

Liderii sindicatelor din Educație, care s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanții Executivului, au transmis în teritoriu oferta completă a Guvernului.

Pe baza acestui document, profesorii și personalul auxiliar trebuie să decidă, azi, dacă renunță la greva generală sau o vor continua.

Educație Privată prezintă oferta completă a Guvernului, în varianta originală transmisă în teritoriu:

FSLI +FSESH+FNSAM – informare î️ntalnire reprezentanti Guvern 24.05.2023

Promisiunile Executivului:

I. Pe termen lung:
1) Se va prevedea expres în programul de Guvernare că Educația este prioritate.

2) Vor lua măsuri astfel încât salariații din educație „să nu fie dezamăgiți” de noua lege privind salarizarea și au dat asigurări că se va discuta, cu prioritate, grila de salarizare cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, începând cu 15 iulie 2023.

II. Pe termen scurt:
1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară.

2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023).

3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017.

4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană.

5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă.

Reprezentanții Guvernului au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ.

Totodată, ni s-a solicitat ca, până în data de 25 mai 2023, orele 12:00, să ne precizăm expres poziția față de oferta mai sus prezentată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.