fbpx

The Moscow Times: Ucrainenii îi arestează pe profesorii ruși care au încercat „rusificarea” în Nord-Estul.țarii

Profesorii ruși trimiși în Nord-Estul Ucrainei au fost arestați după ce forțele de la Kiev au recucerit teritorii din regiune.

Ei sunt acuzați că s-au implicat într-un proces de reeducare și rusificare a zonelor ucrainene care fuseseră cucerite de ruși în primele luni ale războiului și riscă 12 ani de închisoare, scrie publicația The Moscow Times, citată de Digi 24.

Moscova  a confirmat marți arestarea profesorilor ruși care au fost dislocați în nord-estul Ucrainei. Confirmarea venită din partea autorităților ruse vine la o zi după ce vice-premierul ucrainean Irina Veresciuk a declarat că profesorii ruși riscă până la 12 ani de închisoare sub acuzația de încălcare a legilor și cutumelor în timp de război, fără a preciza despre câți profesori este vorba. Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei a ordonat dispunerea unui dosar penal în legătură cu reținerea de către armata ucraineană a profesorilor care predau programa școlară rusă în regiunea Harkov. „Reprezentanții regimului de la Kiev au calificat această activitate drept infracțiune și au început urmărirea penală”, a comunicat Comitetul de Investigații al Rusiei, adăugând că „va evalua juridic acțiunile tuturor persoanelor implicate”.

Efortul de „reeducare” este văzut ca parte a campaniei de rusificare a Moscovei în teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.