fbpx

Szekely: Fiecare școală ar trebui să aibă un psiholog și un consilier. Măsura nu se va aplica din toamnă

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că în fiecare școală ar trebui să existe un psiholog și un consilier, însă acest obiectiv nu poate fi realizat din această toamnă, pentru că presupune modificări legislative, transmite AGERPRES.

„Există studii care demonstrează că, la nivel psihic şi emoţional, elevii au fost afectaţi de această perioadă de izolare şi de lipsă de predictibilitate. Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru a vedea cum putem să ne apropiem cât mai mult de aceşti elevi pentru a le oferi consilierea de care au nevoie. Este evident pentru toată lumea că un consilier şcolar şi un psiholog şcolar ar trebui să fie cât mai aproape de copil, de elev, de tânărul care are nevoie de sprijin în aceste momente (…). Vrem să dezvoltăm cu sprijinul Parlamentului, pentru că e nevoie de modificări legislative pe care le vom discuta, să sprijinim şcolile să poată oferi un serviciu educaţional de calitate, cât mai aproape de copil”, a precizat Radu Szekely la o dezbatere organizată de Comisia pentru învăţământ din Senat, cu tema „Psihologii şcolari: angajaţi ai sistemului de educaţie sau profesionişti independenţi ce pot fi contractaţi de unităţile de învăţământ?”.

El a dezminţit informaţiile privind desfiinţarea centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională şi a menţionat că măsura implementării camerelor-resurse, respectiv consilieri şi psihologi în fiecare şcoală, nu se va putea aplica din toamnă, pentru că acest lucru impune schimbări legislative şi o discuţie amplă cu Colegilor Psihologilor din România (CPR).

„Nu este vorba de desfiinţarea unui centru de resurse, ci de multiplicarea lui la nivelul şcolilor. Ne-am dori ca în fiecare şcoală să existe o cameră-resursă, unde copiii cu autism să poată beneficia de intervenţii specifice, ne dorim să existe profesori de sprijin în fiecare şcoală, să existe consilieri şi psihologi. Nu este o măsură pe care o vom putea implementa din toamnă, presupune şi schimbări legislative şi o discuţie amplă cu CPR pentru a vedea cum definim această profesie şi cum stabilim încadrarea personalului”, a afirmat Szekely.

Potrivit acestuia, în sistemul actual de învăţământ sunt „ceva mai mult” de 3.000 de consilieri şcolari la un număr de peste două milioane de elevi.

„Este foarte puţin şi se fac calcule despre ce nivel de resursă umană am avea nevoie pentru a ajunge în toate şcolile din România”, a spus secretarul de stat.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, senatorul Monica Anisie, a afirmat că susţine iniţiativa MEN privind prezenţa, în fiecare unitate de învăţământ, a unui consilier şcolar, a unei persoane sau a mai multora care să sprijine activitatea consilierului şcolar.

„Parlamentul, şi mai ales Comisia pentru învăţământ din Senatul României, va susţine Ministerul Educaţiei în demersul său, dacă este nevoie de vreo modificare legislativă”, a subliniat Anisie.

consilier

1 comment

  1. Alina Hora spune:

    Interesant. As zice că iau cu o mână și dau cu două! 😁 Nu sunt bani pt a plăti suficienți consilieri scolari, care acum își cumpără singuri: pixuri, hârtie, imprimanta, dosare, jucării, cărți, covoare, etc. Dar sunt bani sa fie normati și plătiți noi specialiști! Or fi descoperit niște surse bugetare magice! Totuși, noi – consilierii școlari – ne dorim o echipa pluridisciplinara și specialiști care sa ajute copiii! Ce va fi după ce trec vorbele, rămâne de văzut

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.