fbpx

SURSE: Decizia la nivel local, posibilă soluție pentru începerea anului școlar

Decizia privind începerea anului școlar ar putea fi luată în baza principiului descentralizării, au declarat surse din Ministerul Educației, pentru Educație Privată.

Potrivit surselor citate, fiecare unitate administrativ-teritorială ar putea aplica propria variantă, în funcție de gradul de aglomerare a claselor, dar și de accesul la educație online al elevilor din zona respectivă. Astfel, în zonele rurale, unde clasele au un număr mic de elevi iar problemele cu accesul la educație digitală sunt mai frecvente, copiii ar putea reveni la un program complet de învățare la clasă, cu condiția respectării distanțării și a celorlalte reguli sanitare.

În zonele din urbanul mic, acolo unde clasele sunt mai aglomerate, dar și în cele din orașele mari, elevii ar putea începe anul școlar într-un sistem combinat: învățare la clasă, alternată cu lecții online.

De asemenea, școlile private ar putea să aibă dreptul de a decide singure formula în care vor începe anul școlar, cu condiția de a respecta normele epidemiologice și de distanțare, dacă optează pentru cursuri la clasă.

Pe data de 14 iulie, ministrul Educației spunea că sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă, potrivit Digi 24.

Potrivit sursei citate, Monica Anisie susține că situația actuală nu permite ca toți elevii să fie aduși în clase. Ministrul mai spune că vor fi luate în calcul toate scenariile, inclusiv cel al învățământului desfășurat exclusiv în online.

”Am analizat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu 2020 – 2021. Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.

Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred, pentru că uitați ce se întâmplă în acest moment…. unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a declarat Anisie, la Iași.

începerea anului școlar