fbpx

Vladimir Tismăneanu, acuzat de rasism, după o postare pe Facebook. Cazul, analizat de CNCD și UniBuc

Scriitorul și profesorul Vladimir Tismăneanu este acuzat de rasism, după ce a distribuit, pe pagina sa de Facebook, o memă controversată.

Sociologul Gelu Duminică este cel care a adus cazul în atenția publică.

”Zilele astea, rasismul este peste tot. Însă parcă la un om care a studiat regimurile totalitare și stie foarte bine ororile pe care aceasta plagă le-a provocat întregii umanități, nu mă așteptam.

Acum câteva ore, domnul Vladimir Tismăneanu a distribuit o super-mizerie rasistă. O imagine cu niște ciori care se odihnesc pe un gard de lemn, însoțită de textul „Aeroportul Tăndărei. Toate zborurile sunt anulate”, a fost considerată de fostul Președinte al Comisiei pentru studierea dictaturii comuniste din România ca fiind „super tare”.

Greața provocată de gestul domnului Tismăneanu este imensă, pentru că domnia sa nu a micționat doar pe imaginea și demnitatea minorității rome ci și pe cea a minorității din care chiar și domnia sa face parte, și care, de-a lungul istoriei, a fost ținta unor astfel de mizerii venite din partea unor oameni care se considerau superiori pentru că erau altfel.

Chiar dacă postarea a fost ștearsă, am o captură. Să vă fie rușine, dle Tismăneanu!”,a  scris Gelu Duminică.

Ulterior, Vladimir Tismăneanu a revenit cu un mesaj de retractare:

”O regretabila eroare a fost transformata intr-un scandal mediatic. Repet, imi cer scuze pentru faptul ca am postat acea caricatura cu trimiteri rasiste. Contextul conteaza, am realizat eroarea, am sters imediat postarea. Mai mult, am publicat neintarziat, din proprie initiativa, expresia regretului meu. Am fost eu insumi victima atacurilor rasiste, inclusiv scrisori de amenintare cu moartea trimise din Romania pe adresa universitatii mele. Nu una. Am anuntat autoritatile. Cand am fost tinta unei infamii antisemite, am sesizat CNCD. Sunt convins ca dl Csaba Asztalos isi aminteste episodul. Era vorba de coperta unui saptamanal satiric difuzat in mii de exemplare. Apaream perciunat cu o gasca in mana. Stereotipul antisemit era cat se poate de evident. Sunt cat se poate de sensibil la acest subiect. Respect si apar alteritatea, diversitatea, dreptul la diferenta. In raport cu cei care s-au simtit lezati, ii rog sa stie ca m-am situat, ma situez si ma voi situa intotdeauna in tabara anti-rasista si anti-extremista. In rest, enjoy the day and stay safe!”

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a anunțat că instituția pe care o conduce se va autosesiza în acest caz:

”Cazul Tismăneanu
În situația puțin probabilăl, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu.
În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor.
Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică”, a scris Asztalos Csaba.

Universitatea din București a anunțat, la rândul său, că va analiza cazul:

”Universitatea din București se delimitează de poziția exprimată public de profesorul Vladimir Tismăneanu (o postare pe contul domniei sale de Facebook, ștearsă ulterior).

Ca instituție de educație și de cercetare, cu o continuă și asumată misiune publică, Universitatea din București rămâne dedicată rolului său de a forma tinerele generații în spiritul valorilor și al principiilor democrației autentice. Apărarea demnității umane, lupta împotriva xenofobiei și a rasismului, apărarea drepturilor și a libertăților individuale sunt câteva dintre principiile și valorile nenegociabile pe care se consolidează activitatea comunității academice a universității noastre.

Profesorul Vladimir Tismăneanu este, începând cu anul 2017, coordonator al Centrul de Cercetare a Totalitarismelor ”Hannah Arendt”. Funcția deținută de prof. Tismăneanu este una onorifică, neremunerată. Deși nu există relații contractuale între profesorul Tismăneanu și Universitatea din București, situația domniei sale va fi discutată în cursul săptămânii viitoare în forurile de decizie ale Universității din București.”