fbpx

Violeta Alexandru, anunț oficial: Alocațiile vor crește cu 20%, în prima etapă

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că alocațiile pentru copii vor crește cu 20%, într-o primă etapă.

“Calendarul pe care vi-l propun pentru a putea avea suportul necesar în buget ar fi creșterea cu 20% de la 1 septembrie, iar pe urmă creșteri etapizat, de 2 ori pe an, la 1 ianuarie și la 1 iulie cu câte 20% și la fel în 2022”, a spus Violeta Alexandru.

Și președintele Klaus Iohannis a comentat subiectul creșterii alocațiilor, într-o conferință de presă pe care a ținut-o, tot astăzi, la Palatul Cotroceni.

”Ne găsim într-o situaţie foarte complicată din punct de vedere nu doar epidemiologic, ci și economic, bugetar şi electoral. Nu putem să facem abstracție de niciunul din acești factori. Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă. În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte economii, de exemplu, Uniunea Europeană prevede pentru Zona Euro o contracție de 8%, ceea ce este foarte, foarte mult. Poate n-o să avem o contracție de 8%, a noastră o să fie într-un scenariu pe care l-am calculat mai mică. Totuși veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare, ați văzut datele pe primul semestru, deja acum am depășit deficitul, care inițial fusese calculat pentru întregul an.

În aceste condiții când ne luptăm, și cred că o să fie o luptă pe care o câștigăm, ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile care au fost planificate inițial să poate fi făcute. Pur și simplu, nu sunt bani pentru toate. Totuși, am rugat Guvernul să găsească metodele cele mai bune, pentru a veni cu propuneri de majorări atât cât se poate, deci, atât cât putem să ne permitem în momentul acesta. Partidul Național Liberal a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru. PSD probabil a vrut să copieze măsura și a venit iarăși cu o dublare, care în acest moment nu va fi posibilă de azi pe mâine, însă și eu, și Guvernul, cu toții ne dorim ca această dublare să devină realitate și, dacă nu este posibilă de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape sau, cum spune cineva, pas cu pas”, a spus șeful statului.