fbpx

Tentativă de phishing în numele Universității București

Universitatea din București anunță existența unei tentative de phishing în care sunt utilizate referințe legate de UB. Universitatea din București se delimitează de orice e-mail trimis în numele instituției de învățământ superior care utilizează alte extensii, cu excepția celei oficiale a acesteia, „unibuc.ro”.

”Precizăm că în ultimele zile au fost transmise, către mai multe persoane fizice sau juridice, e-mail-uri de pe o adresă de e-mail falsă – [email protected], cu titlul „Cerere de ofertă – Universitatea din București”..

Universitatea din București a întreprins demersurile necesare pentru clarificarea situației și pentru identificarea sursei, iar cazul a ajuns în atenția reprezentanților Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)”, precizează Universitatea.

Potrivit analizei demarate de către reprezentanții CERT-RO și comunicate oficial către Universitatea din București, e-mailurile transmise „fac parte dintr-o campanie malware ce impersonează Universitatea din București, distribuind o aplicație executabilă cu capabilități de spyware, care colectează informații și credențiale de acces”, sub pretextul solicitării de oferte de produse de la diferite persoane fizice sau juridice.

În acest sens, specialiștii Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică recomandă persoanelor care au primit mesajul sus-menționat, care are ca titlu Cerere de ofertă – Universitatea din București, „să nu deschidă eventualele atașamente și linkuri, dar și să utilizeze aplicații de tip antivirus și alte metode de protecție (filtrarea e-mail-urilor primite sau excluderea adreselor de e-mail suspecte, în cazul de față [email protected])”.

Nu în ultimul rând, reprezentanții CERT au oferit asigurări că adresa nu are nicio legătură cu domeniul Universității din București și nici cu domeniul hotmail.com.