fbpx

Silviu Dehelean (USR): PSD și PNL au votat împreună și în Comisia Juridică împotriva educației pentru sănătate în școli

Deputatul USR Silviu Dehelean acuză PSD și PNL că au votat împreună, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, împotriva educației pentru sănătate în școli. Declarația lui Silviu Dehelean vine după ce, în urmă cu o săptămână, cotidianul Libertatea dezvăluia că PSD și PNL au votat în Comisia de muncă a Camerei Deputaților un  amendament al cărui efect ar fi anularea educației sexuale la nivel general, în școli.

Postarea lui Silviu Dehelean

PSD și PNL au votat împreună, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, împotriva educației pentru sănătate în școli, introdusă prin lege de către USR. Legea noastră este în vigoare după ce a fost votată în plen și promulgată de președintele României.
Le reamintim parlamentarilor PNL și PSD câteva cifre:
În 2018 au fost peste 20.000 de mame sub 19 ani.
Peste 800 din ele sunt la a treia sarcină.
 Una dintre ele are deja 6 copii.
România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de tinere devenite mame în adolescență.

Dar frăția care a promovat și referendumul CpF, reprezentată de Robert Sighiartău (PNL) și Titus Corlățean(PSD), susținuți din Bihor de deputata PNL Florica Cherecheș, nu se oprește din a-și impune agenda cu orice preț. A reușit azi să treacă un amendament potrivit căruia programele de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, să nu se poată realiza decât cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor.

Cu alte cuvinte, pentru ca o școală să poată organiza ore de educație pentru sănătate va fi necesar acordul tuturor părinților.

Am luptat împreună cu colegii mei din USR împotriva acestui amendament care va lipsi copiii de predarea unor norme esențiale de igienă și de educație pentru viața sexuală astfel încât aceștia să nu mai afle despre boli și graviditate de la prieteni, de pe internet sau când e prea târziu. Să fie informați la școală, într-un mod științific, cu tact și empatie.

Am propus o reformulare a amendamentului astfel încât părinții puteau opta să nu-și dea copii la aceste ore, dar varianta noastră a fost respinsă.

Nu de puține ori simt că tot ceea ce construim, fiecare piatră pe care o punem la temelia unei Românii moderne, sunt dărâmate peste noapte și că nimic nu durează. Sper totuși ca amendamentul frăției să nu treacă de plen acolo unde suntem mai mulți parlamentari cu convingeri liberale, din toate partidele. Știu că se mai găsesc liberali și la PNL!